Імператорський тамарин

Цим представникам родини ігрункових не загрожує загубитися серед родичів: імператорський тамарин славиться своїми розкішними білими вусами і бородою, помітними здалека.

Пишна довга рослинність красиво контрастує з темно-сірим кольором шерсті на тілі і складає живописну картину зі сріблястою діадемою, що проходить уздовж лінії лоба. До речі, своїм найвищим імператорським званням забавне звірятко зобов’язане знову-таки довжелезним вусам, що надають йому неабияку схожість з німецьким імператором Вільгельмом. Що тут скажеш – з особливими прикметами цим мавпочкам фантастично пощастило.

Цей колоритний різновид тамаринів вибрав для проживання амазонські дощові ліси Південної Америки. Як інші ігрунки, «імператори» не відрізняються хоч трохи суттєвими габаритами: довжина тіла найбільших тварин складає 25 см, червонястий хвіст досягає 40 см, а вага не перевищує 500 гр.

Проте це не заважає вусатим тамаринам з ранку до вечора невтомно скакати з гілки на гілку і затівати веселу метушню один з одним, повністю виправдовуючи такою грайливістю назву родини, до якої належать. Невгомонним звіряткам легко даються на диво граціозні стрибки. Може, тому і пересуватися вони вважають за краще саме таким способом – повітрям?

В усякому разі, на землі цю шумну компанію помітиш нечасто. Як інші ігрункові, «імператори» вважають за краще триматися групами числом близько 4-8 тварин. У таких гуртах кожен займає відповідне його рангу становище, при цьому найвищий шабель займає найстаріша самка.

Далеко не завжди ці симпатяги виглядають добродушними і милими, нерідко вусатим тамаринам доводиться загрозливо шкіритися, настовбурчувати шерсть і демонструвати інші ознаки агресії.

Наприклад, тоді, коли чужаки намагаються зазіхнути на їх територію. Щоб попередити можливі порушення кордонів, головна пара групи, ледве прокинувшись, пронизливо кричить, повідомляючи усім іншим мавпам у радіусі чутності, що ця місцина знаходиться під посиленою охороною. У відповідь лунають крики з інших зграй – так частенько між тваринами досягається повне взаєморозуміння.

А нещасних порушників, що по необережності перетнули прикордонну смугу, помічену членами групи, переслідують з гучними обуреними криками до тих пір, поки не видворять за межі своїх володінь.

Пошук їжі для цих ігрунок зазвичай не викликає утруднень: обідній стіл чекає мавпочок буквально на кожному сучку. Живляться тамарини фруктами, листям, молодими пагонами, а також комахами, дрібними ящірками, павуками і жабами. Завдяки легкій вазі, звірятка легко проникають на саму верхівку крони дерев, де їх чекають справжні скарби: запаси квітів, плодів, комах і деревного соку, до яких не можуть дістатися більші мавпи.