Важливе питання

На що перше ви б звернули увагу, почувши слова 6-річного хлопчика: «Люди приходять у цей світ, щоб навчитися любити. А собаки це вже відразу вміють, тому їм не потрібно так багато часу»? – Більш за все на собачу любов і відданість, а також, можливо, мимоволі зітхнувши, пригадали, що ці риси не так часто зустрічаються серед людей, як би нам хотілося.

А тепер, розібравшись з почуттями (і можливо зі спогадами), звернемо свій погляд до хлопчика і задумаємося, чому такі напрочуд мудрі речі відкриваються малечі, проте залишаються нез’ясовними, «закритими» для нас, дорослих, як ми вважаємо, цілком освічених (досвідчених) людей? Що заважає нам побачити, почути, відчути їх?

Відразу попереджаємо, відповідь може багатьом не сподобатися через свою простоту і безапеляційність, не залишаючи через це нам жодного шансу для виправдання – це брак часу і любові. І брак любові часто треба ставити на перше місце, адже коли ми когось безтями любимо: чи то людину,  чи то роботу, чи то хобі, ми завжди знаходимо хоч би дрібку власного часу, щоб присвятити себе йому (їй).

Якщо ж часу нам хронічно бракує на те, що ми любимо (чи, принаймні, думаємо, що любимо), то слід поставити собі запитання, чи ми дійсно любимо її (його)? Ту саму роботу, чи ту саму людину (дитину), чи все ж таки ми більше любимо якесь хобі, тобто в цьому хобі – себе?

І не треба виправдовуватися, що ми працюємо, буквально живемо на роботі заради турботи про власну сім’ю, дітей. Чи віддаємося у вільний від роботи час своєму улюбленому заняттю, хобі (байдуже якому), пояснюючи це тим, що це робиться лише для того, щоб зняти накопичений на роботі стрес. Усе це пусті виправдання, людина взагалі здатна знайти тисячу виправдань, які насправді не змінять справжній стан речей.

«Скажи мені, хто твій друг і я скажу, хто ти», – вперше ця думка зустрічається в давньогрецького драматурга і поета Еврипіда, що жив 25 століть тому. Не менш вірний її видозмінений варіант: «Скажи мені, кого (чи що) ти по-справжньому любиш, і я скажу, хто ти». Зважаючи на це, питання: чи дійсно я люблю його (її)? – стає вкрай важливим. Адже чесно відповівши на нього, ми несподівано зможемо дізнатися дещо неочікуване нове про себе.

Сподіваємось, що ви будете чесними перед самими собою.

З любов’ю, редакція сайту