СПОСОБИ БОРОТЬБИ ЗІ ЗЛІСТЮ НА САМИХ СЕБЕ

Коли жити згідно з ідеальними уявленнями не вдається, наші відчуття аналогічні до емоцій інших, коли ми їх ображаємо: ми гніваємося. Ця злість спрямована на нас самих. Ігнорування злости не є вирішенням проблеми. Її потрібно позбутися в позитивний спосіб.

Помилковий спосіб: зовнішній і внутрішній вибух

Двома негативними способами справитися зі злістю є зовнішній і внутрішній вибух. Коли ми спалахуємо від злости, то ображаємо і нервуємо інших людей, а отже, руйнуємо стосунки. Якщо ми спалахуємо всередині, то спрямовуємо злість на самих себе. Це може набути форми картання самих себе подумки. «Я дурень; Я нерозумний; Я ніколи цього не виправлю; Я ніколи не досягну нічого». Це є проявом внутрішньої злости. Крайнім виявом внутрішнього вибуху є фізична наруга над своїм тілом. Порізи зап’ястка, стукання головою і виривання волосся є прикладами особистої фізичної наруги. Злість на себе, яка проявляється через зовнішній чи внутрішній спалах, не покращить ситуації ніколи.

Правильний спосіб

Позитивний спосіб вгамування злости передбачає три кроки. Перший: зізнатися самому собі, що скоєне вами було нерозважливим, помилковим або образливим для інших і для вас. Другий: попросити вибачення в ображених людей, і сподіватися на їхнє прощення. Третій: свідомо попросити вибачення в самих себе і пробачити.

ЯК ПРОСИТИ ВИБАЧЕННЯ В САМОГО СЕБЕ?

Вибачення в себе потребує розмови з самим собою. Можливо, ви чули чиюсь думку: «Розмова з самим собою є ознакою розумового відхилення». Неправда! Розумово здорові люди завжди розмовляють самі з собою – підбадьорюють себе, дають собі поради, запитують себе. Деякі такі розмови відбуваються вголос, але більшість – подумки. Якщо йдеться про вибачення в самого себе, я би порадив зробити наступне. Якщо ви знаєте свою основну мову вибачення, то сконцентруйтеся на використанні цієї мови, але для більшої ефективності застосуйте інші чотири мови.

Коли я консультував Джордана, то ще не відкрив п’ятьох мов вибачення. Однак Джордан чудово справився з п’ятьма мовами вибачення самостійно. Я думаю, що основною мовою Джордана було взяття на себе відповідальности. Я кажу так, тому що він почав своє вибачення зі слів: «Я хотів би сказати собі, що помилився; дуже помилився; жахливо помилився. Я хотів би сказати собі, як погано почуваюся через це і як сильно жалкую про скоєне». Я виявив, що коли люди просять вибачення, то часто починають його зі своєї мови вибачення. Вони кажуть іншим те, що самі хотіли би почути за умови вибачення від інших.

Тому починайте з мови вибачення, яка вам видається найкращою. А потім намагайтеся задіяти інші чотири мови.

Ми пропонуємо спочатку записати те вибачення, яке ви проситимете в самого себе. Ось зразок вибачення Джордана. Ми забрали його ім’я і залишили пропуски, щоб ви могли вставити своє ім’я. Ви можете змінити порядок речень і формулювання. Ми пропонуємо це просто для допомоги в складанні вашого власного вибачення.

«__________, я хотів би сказати собі, що помилився; дуже помилився; жахливо помилився. __________, я хотів би сказати собі, як погано почуваюся через це і як сильно жалкую про скоєне. Я хотів би сказати собі, що засвоїв урок. __________, я хотів би звільнитися від усього, щоб знову почуватися щасливим. І__________, я хочу попросити в себе прощення і пообіцяти собі прожити своє життя якнайкраще. __________,я вірю, що твоє вибачення є щирим, тому я тебе прощаю».

Отож, дійте і напишіть своє власне вибачення. Після цього ми радимо стати перед дзеркалом, зазирнути собі в очі і голосно попросити вибачення в самого себе. Ми вважаємо, що вибачення в самого себе є важливим кроком у процесі відновлення миру з собою.

ЩО ОЗНАЧАЄ ПРОБАЧИТИ СЕБЕ?

Прощення самого себе є дуже схожим на прощення когось, хто образив вас. Прощення іншої людини означає, що ви вирішили більше не тримати образи на неї. Ви приймаєте її назад у своє життя і намагатиметеся надалі вибудовувати стосунки. Образа більше не є бар’єром у стосунках. Якщо стіну вважати символом образи, що стосується вас, то прощення руйнує цю стіну. Прощення дозволяє обом продовжити спілкування і відновити порозуміння. Це дозволяє вам знову працювати разом, як команда.

Так само відбувається і у випадку прощення самого себе. Для початку зазначимо: прощення самого себе є вибором. Ми відчуваємо біль через свої помилки. Ми жалкуємо через завдану нами образу. Але змінити нічого не можемо. Ми попросили вибачення в ображених людей. Можливо, ми попросили прощення в Бога. Ми також попросили вибачення в самих себе. А зараз настав час пробачити себе. Ми повинні зробити це. Ми не досягнемо позитивного результату, якщо картатимемо себе і ззовні, і зсередини. Така поведінка є згубною. Рішення пробачити себе зменшує відстань між нами ідеальними і реальними. Прощаючи себе, ми наближаємося до наших високих ідеалів. Ми визнаємо помилки і підтверджуємо зобов’язання, орієнтуючись на ідеальне.

Аналогічно до запису формулювання вибачення в самого себе ми радимо записати ваше прощення самого себе. Ось приклад, який допоможе це зробити.

«__________, твоя образа дуже мене схвилювала. Вона спричинила сильний внутрішній неспокій. Але я чув(ла) твоє щире вибачення і ціную тебе. Тому, __________, я вирішив(ла) пробачити тебе. Я вже не триматиму образи на тебе. Я зроблю все можливе, щоб твоє майбутнє було яскравим. Ти можеш розраховувати на мою підтримку. Я повторю це знову, __________: я прощаю тебе».

Після запису свого формулювання ми знову радимо вам стати перед дзеркалом, зазирнути собі в очі і голосно зачитати написане.

Так само, як і в прощенні інших, прощення самого себе не знищує всього болю і спогадів про вашу помилку, як і її наслідків. Наприклад, якщо ви збрехали чи вчинили крадіжку, то все ще стикаєтеся з наслідками своїх дій. Прощення може звільнити вас від рабства попередніх помилок і дати свободу в побудові якнайкращого майбутнього.

ВЧИМОСЯ НА ВЛАСНИХ ПОМИЛКАХ

Зараз ви в стані змінити хід свого життя. Інколи люди припускаються помилки і намагаються ніколи більше не думати про свої прорахунки. Хоча насправді ми можемо багато навчитися з наших помилок. Запитайте себе: «Що саме спричинило образу?» Саме це і слід змінити.

Наприклад, якщо ви почали зловживати алкоголем чи наркотиками, то, ймовірно, опинилися в ситуації, яка і призвела до помилки. У майбутньому ви не повинні дозволити трапитися цьому знову. Якщо помилкою є сексуальний зв’язок, то ви повинні уникати середовища, яке заохочуватиме до повторення цієї помилки.

Крім того, що ви можете вчитися на власних помилках, ви зараз у стані вдатися до позитивних кроків і зробити своє майбутнє яскравішим. Це може передбачати читання книжок, відвідування семінарів, розмови з друзями або консультації. Це кроки, які надають вам нову інформацію і розуміння того, куди рухатися в майбутньому. Вибачення в самих себе і прощення дозволяють перевершити всі мрії.