Карликова ігрунка

Дивлячись на цю маленьку істоту з величезними мигдалеподібними очима неможливо утриматися від посмішки – до того мила і симпатична ця мавпочка! Звуть її карликова ігрунка і вона по праву вважається найменшою мавпою на Землі.

Утримати її на долоньці зовсім не складно, адже вага звірятка ледве перевищує вагу звичайної плитки шоколаду: лише 100-150 г. при довжині тіла без урахування хвоста від 11 до 15 см. Проте завдяки довгій і густій шерсті мавпочка здається трохи більшою. Деякі жартівники навіть прозвали її кишеньковим левом, адже в ігрунки рудувате забарвлення, а пучки волосся на голові і грудях дуже нагадують гриву.

Звичайно, лютого гарчання від неї не дочекаєшся, і раціон карликової ігрунки дуже відрізняється від меню царя звірів – мавпочка живиться в основному рослинною їжею. Особливо любить деревні соки, які уміло добуває, прогризаючи кору своїми гострими різцями. Її компактні розміри дозволяють добувати фрукти із самих верхівок дерев, куди не можуть добратися інші мавпи. Час від часу вона відправляє до рота різних комах або павуків.

Карликові ігрунки поширені на півночі Болівії і Перу, в Еквадорі, Колумбії та західній частині Бразилії. Вони не особливо вимогливі при виборі житла, тому загроза зникнення їм доки не загрожує. Ці забавні примати часто селяться по берегах річок, на узліссях лісів, а також у непрохідних джунглях. Більшу частину життя вони проводять на деревах, на землю ж спускаються украй рідко.

Живуть карликові ігрунки невеликими родовими групами, що складаються, як правило, з декількох поколінь. Кожна така група має власну ділянку, межі якої позначаються особливим секретом. Складно повірити, але крихітні розміри зовсім не заважають ігрункам люто битися за свою територію. Якщо на неї зазіхає хтось із сусідньої групи, то він ризикує не лише бути облаяним, але і навіть отримати пару важких стусанів від лідерів зграї. До речі, усередині груп карликові ігрунки строго дотримуються ієрархії, і взаємний догляд за шерстю грає тут важливу роль.

Вагітність триває близько 150 днів. Самка народжує 2-3 дитинчат, за якими доглядають усі члени зграї, незалежно від їх віку і статі.

Батьки часто носять своїх малюків на спині, навчаючи їх премудрощам дорослого життя. Коли приходить час годування, вони віддають дитинчат матерям.

Цікаво, що ці крихітні примати запросто стрибають на відстань до одного метра. Усю решту часу вони пересуваються на всіх чотирьох кінцівках, зокрема і по вертикальних стовбурах дерев. При цьому їх рухливий тонкий хвіст, завдовжки від 17 до 23 см.

Попередній пост

Чубаті тамарини

Для цього різновиду тамаринів існує декілька різних найменувань – усі веселі і життєствердні: ігрунка едипова, ... Читати далі

Наступний пост

Чубаті тамарини з Базеля

У зоопарку швейцарського Базеля на світ з'явилися два дитинчата чубатого, або Едипового, тамарина. Як і ... Читати далі