Чубаті тамарини з Базеля

У зоопарку швейцарського Базеля на світ з’явилися два дитинчата чубатого, або Едипового, тамарина. Як і належить у сім’ях тамаринів, обов’язки за доглядом за малюками батьки відразу ж розділили між собою. Коли один з близнюків їздить верхи на татові, другий мирно спить у мами на грудях. І тільки коли настає час обіду, обидва дитинчата тут же виявляються поряд з мамою.

Старші брати і сестри також допомагають батькам піклуватися про малюків. У дикій природі вони відіграють важливу роль у житті підростаючого покоління і відповідають за безпеку молодших членів сім’ї. Побачивши щось підозріле, старші тамарини свистом, схожим на спів птахів, попереджають інших про небезпеку.

Взагалі, у репертуар чубатих тамаринів входить близько сорока різних звуків, що виражають широку гамму емоцій, – від страху і цікавості до занепокоєння і радості.

Чубаті тамарини – одні з найменших мавп. Вага дитинчати при народженні складає 30-45 грамів, а дорослі тварини важать близько 500 грамів і розмірами не відрізняються від звичайної білки. Довжина їх тіла в середньому не перевищує 18-20 сантиметрів, ще 25 сантиметрів припадає на хвіст.

Едипів тамарин у британському зоопарку

Співробітники британського зоопарку Marwell Wildlife з перших днів життя зафіксували дитинчат Едипового тамарина, що нещодавно з’явилися на світ.