Швидкий Час дій привчає до негайного послуху (закінчення)

Крок 3. Поясніть свій новий Час дій дітям

Далі потрібно пояснити свій новий план дітям. Ви не хотіли би дивувати й спантеличувати їх; потрібно їх навчати. Час дій визначає правила гри для тата-мами й дитини. Якщо ви спробуєте змінити Час дій без пояснення, ваші діти можуть почуватися покривдженими й ображеними. Хоча раніше ви про це не говорили, ваші діти саме від вас навчилися поводитися так, як вони поводяться. Якщо ви хочете змінити правила, поговоріть з дітьми про те, що ви робите. Вони навчаться реагувати на ваш Час дій, а також на Час дій інших людей.

Одна самотня мама мала розмову зі своїми двома синами, віком дев’ять та одинадцять років. «Хлопці, – сказала вона, – у наших з вами взаєминах потрібно дещо змінити. Гадаю, я привчила вас поволі відгукуватися на мої вказівки. Віднині я буду вас просити лише один раз. Якщо ви не послухаєтеся, то на вас чекатимуть певні наслідки. Можливо, наші взаємини нелегко буде змінити, однак дуже важливо, щоб ви виробили таку важливу рису характеру, як послух».

Вам належить зробити те саме, що зробила Марлен, коли пояснила Денні свій новий Час дій. Якщо ви одружені, це потрібно зробити і вам, і вашій коханій людині. Якщо мама докладає зусиль, щоби навчити дітей слухатися, це мало вплине на їхній послух перед татом. Він мусить також потрудитися, розповівши дітям про ознаки свого Часу дій і реакцію, на яку очікує.

Крок 4. Навчіться реагувати на непослух скоріше

Швидкий Час дій означає, що ви даєте вказівку і згодом дієте – негайно або інколи після попередження. Не допускайте, щоби після вказівки лунало попередження, попередження, попередження, попередження, попередження, попередження і потім вибух гніву. Дітям знайомі такі моделі стосунків. Це наче гра, і вони обізнані з нею краще, ніж ми.

А тому, коли ви почнете прискорювати свій Час дій, не давайте вказівок, за десять хвилин до їди. Дитину можна попередити, що вечеря буде за кілька хвилин, однак не кажіть мити руки, поки дійсно не настане час робити це.

Навчіться реагувати на непослух швидше, використовуючи натяки, які свідчать, що ви зараз візьметеся до дій. Це вимагатиме від вас деякої розважливости та самодисципліни, однак робота, яку ви виконаєте, буде варта того. Якщо ви хочете, щоби ваші діти були дисципліновані і відгукувалися на ваші вказівки відразу, вам потрібна самодисципліна і прискорення вашого Часу дій.

Ця порада особливо корисна для самотніх батьків. Ми знаємо, що самотні батьки мають зазвичай ще менше часу й енергії на повторення наказів і на намагання змусити своїх дітей слухатися. Деякі батьки вже такі втомлені наприкінці дня, що вони просто потрапляють у пастку непослідовности. На жаль, діти тоді вчаться, що їм не треба слухати маминих чи татових слів і просто нехтують настановами.

Один тато кілька разів просив свою дванадцятирічну дочку Деніз вийти з кімнати і прибрати внутрішній дворик. Він підвищував голос і прохав кілька разів, але вона далі дивилася телевізор і, не відриваючи очей від екрану, повторювала: «Одну хвилину» і «Я вже йду».

Врешті-решт він зайшов до її кімнати і вимкнув телевізор.

«Так нечесно», – сердито закричала Деніз.

«Чому нечесно? Я просив тебе шість разів».

Вона подивилася на нього: «Добре, але як мені знати, що ти дійсно хочеш це сказати?»

Діти рідко бувають настільки чесні, але саме це і відбувається в їхніх головах. Вони просто міркують: гадаю, тато хоче, щоби я невдовзі зійшла вниз. Я знаю, тому що він вже повторив це кілька разів. І тепер мені треба пильнувати, щоби не прогаяти того моменту, коли він дійсно матиме це на увазі.

Аби швидко реагувати на непослух, потрібно практикуватися – вам і дитині. Практикуватися важливо. Давайте дітям чимало нагод слухатися, коли вони привчатимуться до нового Часу дій. Практикуйтеся в тому місці і в той час, коли зможете опрацювати цей процес. Під час семінарів ми часто ставимо «питання про гастроном». Воно звучить приблизно так: «Що потрібно робити, коли дитина погано поводиться в гастрономі?» Належне використання Часу дій – це навичка, яка потребує практики, однак найкраще практикуватися там, де все перебуває під контролем. Гастроном – це не те місце, де варто практикуватися. Це останній іспит. Коли ви добре потренуєтеся в парку та вдома, ваші діти належно реагуватимуть і в таких непростих місцях. Дитина повинна побачити, які зміни відбулися, і що вони насправді тривкі.

Крок 5. Користуйтеся своїм Часом дій регулярно і послідовно

Інколи діти випробовуватимуть ваш Час дій, переконуючись, чи він іще діє. Не розчаровуйте їх. Усталені межі гарантують безпеку. Подеколи буває, що діти швидко слухаються вдома, але не слухаються на людях. Вони деколи вірять, що правила гри перестають діяти за межами оселі. Вони спостережливі і добре знають, що їхні батьки з тієї чи іншої причини не вживатимуть негайних заходів. При людях батьки звертаються до них ласкавим, а не твердим голосом, як удома, або попереджають кілька разів, замість того щоб відразу взятися до дисципліни.

Нехай факт перебування в публічному місці не перешкоджає вам суворо додержуватися Часу дій. Забудьте про свої справи і навчайте послуху. Можливо, буде неприємно чи навіть трішки ніяково, однак вам і вашим дітям важливо знати, як поводитися в будь-якому середовищі.

Телефон також може вказувати дитині, що правила гри тимчасово зупинено. Одна мама сказала: «Коли я розмовляю по телефону, мої діти чубляться або дуріють. Син починає скаржитися і нити, хоча зазвичай ніколи цього не робить». Дивовижно, які розумні наші діти. Вони знають, що батьки, коли розмовляють по телефону, відреагують набагато пізніше. Це чудова нагода випробувати межі батьківського впливу й подивитися, що зробить мама і тато.

У такі моменти рішення, звісно, полягає в тому, щоби діти знали: навчати послуху важливіше, ніж добре виглядати перед людьми, і цінніше, ніж закінчити телефонну розмову. Поки ваші діти не навчаться послуху, будьте готові відкласти свої справи і переконати їх, що ваш Час дій ніяк не залежить від обставин. Якщо послух важливий вам, він буде важливий і вашим дітям. А тому, використовуючи Час дій, будьте послідовні у своїх взаєминах із ними. Так, це важка праця, однак в підсумку ваша сім’я пожне щедрі плоди.

Крок 6. Не шкодуйте заслуженої похвали

Працюючи над Часом дій, пам’ятайте також, що позитивне заохочення також діє ефективно. Негайна похвала за добре виконану працю чудово мотивує. Добре хваліть дитину, яка швидко слухається. Вкрай важливо помічати правильні вчинки. Ви не тільки прагнете заохотити добру поведінку, а й сприяєте розвиткові характеру. Використовуйте фрази на взір: «Ти стаєш дуже слухняним» і «Мені подобається, як ти вчишся слухатися». Похвала має неабиякий вплив на формування добрих звичок.

У деяких сім’ях діти привчаються, що треба довго зволікати з послухом, бо тоді мама чи тато підсолодять угоду якимось дарунком. Повторивши настанову кілька разів, мама може сказати: «Якщо ти швидко сядеш в авто, ми виберемо музику, яку ти слухаєш». Або: «Якщо ти вже підеш вечеряти, то потім зможеш подивитися фільм». Або: «Якщо ми підемо з парку вже зараз, то купимо собі морозива». Навіщо дітям слухатися першого разу, якщо вони знають, що зволікання принесе їм якусь винагороду?

Немає нічого лихого в тому, коли діти зволікають з виконанням ваших вказівок, очікуючи певних переваг, але якщо це єдиний спосіб, яким можете мотивувати дітей діяти, то ви не навчаєте їх послуху. Ви просто заохочуєте їхній егоїзм, обіцяючи ще одну перевагу, якщо вони виконають те, чого ви хочете від них.