Застосування Часу дій у конкретних ситуаціях

Підлітки

Концепція Часу дій важлива також і для підлітків. Коли діти дорослішають, дисципліна змінюється. Підлітки перебувають на стадії, коли обирають цінності та застосовують їх у житті. З цієї причини вони часто потребують більше діялогів і менше вимог. Чи значить це, що прискорений Час дій потрібен лише малим дітям? Ні. Швидкий Час дій стане в пригоді підліткові, який не може дотримати слова, лінивий чи безвідповідальний.

Прискорений Час дій – це один зі способів засвоїти важкі уроки життя, що виховують характер у підлітковому віці. Наприклад, якщо ваша дочка нехтує своїми обов’язками або неласкава в спілкуванні з іншими членами сім’ї, їй потрібно пережити наслідки своїх дій. Кінець кінцем, керівник не терпітиме грубости й неповаги. Якщо ми готуємо дітей до життя, то чому маємо в себе вдома терпіти? Швидкий Час дій допомагає підліткам дорослішати швидше і позбуватися слабостей, які перешкоджатимуть успіхові.

Розділені сім’ї

Самотніх батьків часто непокоїть те, що інший із колишнього подружжя має інакші вимоги до дисципліни. «Мій син їде на вихідні, а коли повертається, то очунює лише за кілька днів». (По суті, це не лише проблема самотніх батьків. Інколи батьки у звичайних сім’ях кажуть те саме: «Ми добре ладнаємо з дочкою протягом дня, але коли додому повертається тато, з нею невідь-що робиться»). Чимало факторів призводить до цієї дилеми, і швидкий Час дій може посприяти її вирішенню. Позаяк діти вчаться відзиватися до кожного дорослого, ви можете незалежно вибудовувати здорові стосунки зі своїми дітьми.

Ідеально, коли тато і мама дисциплінують своїх дітей подібним способом. Але коли це неможливо, додаткові зусилля, які ви докладете, формуючи правильні моделі стосунків, будуть марними. Однак у цих ситуаціях особливо корисно пояснювати, чому ви реагуєте так, а не інакше. Стикнувшись зі звинуваченнями в підступі чи суворості, ви можете сказати: «Я додержуюся таких принципів у стосунках з тобою, тому що знаю, що так ти станеш успішним у житті. Я прагну навчити тебе слухатися, бо, навчившись послуху, ти засвоїш чимало інших навичок, які допоможуть тобі стати успішною людиною. Я дисципліную тебе не лише тому, щоби ти не нервував мене або виконав роботу, як належить, – я дисципліную тебе, щоби ти виробив характер, якого потребуватимеш у дорослому віці».

Як допомогти дітям слухатися інших

Після того як діти навчаться слухатися вас, знайдіть час, щоби навчити їх слухатися інших. Ваші настанови ясно свідчать, що ви не жартуєте, і ваші діти це знають. Як не прикро, інші дорослі не завжди знають, як давати настанови. Наприклад, намагаючись бути добрими й ласкавими, вони можуть давати настанови, які діти сприйматимуть як поради. Одна мама сказала: «Учителька недільної школи поскаржилася мені, що мій син не слухається, коли настає час прибирати чи шикуватися. Наступного тижня я стояла коло дверей, стежачи за ними, і зрозуміла, чому так є. Учителька казала: “Джеррі, ти міг би зараз прибрати?” Або: “Джеррі, чи міг би ти стати в ряд біля дверей, будь ласка?” Я усвідомила, що Джеррі розглядає це як вибір, а не настанову».

У цьому випадку мама пояснила Джеррі побачене. «Джеррі, пані Мейтерз каже, нібито ти не слухаєшся її в недільній школі. Я помітила, що вона трохи інакше вказує тобі, що належить робити. Але я хочу, щоби ти робив ось що. Коли пані Мейтерз спитає: “Чи не хотів би ти стати в коло?” ти маєш чути ось це: “Джеррі, ставай у коло негайно”. Ти мусиш навчитися слухатися місіс Мейтерз, хоча вона дає тобі настанови інакше, ніж я».

Мама могла би спробувати вплинути на пані Мейтерз, однак їй трапилася чудова нагода навчити Джеррі більшого. Він повинен зрозуміти, що різні люди чинять по-різному, він повинен навчитися розпізнавати вказівку, навіть якщо вона криється за питанням, пропозицією чи судженням. Коли ви попрацюєте над прискоренням Часу дій у своїй оселі, ваші діти зможуть використати здобуті знання і в інших місцях.

Це робити варто!

Вчитися послуху – один із обов’язків дитини. Навчати послуху – це ваша батьківська робота. Вона потребує часу й зусиль, однак ця жертва не буде даремна. Працюючи над прискоренням свого Часу дій, ви вбачатимете в актах непослуху чудову нагоду навчити своїх дітей самодисципліни й уваги до старших. Навчати послуху важливо, і прискорення Часу дій – це чудовий початок.

Ось короткі підсумки того, що ми дізналися про Час дій:

  • Час дій навчає дітей, що вони мають слухатися.
  • Час дій буває різний у кожного вихователя.
  • Діти вчаться відгукуватися на Час дій кожної людини.
  • Послідовно додержуватися Часу дій – це важка робота, але вона відплатиться сторицею.
  • Щоби виробити ефективний Час дій, знадобиться шість кроків:
  1. З’ясуйте, які знаки ви використовуєте, даючи дітям знати, що пора вже слухатися.
  2. Позбудьтеся негативних знаків.
  3. Поясніть дітям свій новий Час дій.
  4. Вчіться реагувати на непослух швидше.
  5. Застосовуйте свій Час дій регулярно і послідовно.
  6. Не шкодуйте заслуженої похвали.