Колобус. Більш докладно

Як видно на фото колобуса, тварина має довгий пухнастий хвіст, часто з пензликом на кінці, і шовковисте хутро, основний фон якого має чорний відтінок, з пишними білими плямами з боків і на хвості. Втім, розфарбовування підвидів сильно варіюється (як можна спостерігати на фото мавп колобусів).

Хвіст для тварини має особливий сенс. Він може бути захистом для колобуса під час сну. У такому стані тварина часто перекидає його через себе. Білий пензлик у багатьох ситуаціях може служити як орієнтир для членів мавпячої зграї в темряві.

Але в основному хвіст, який довший за саме тіло, виконує роль стабілізатора при грандіозних стрибках колобуса, які він здатен здійснювати більше, ніж на 20 метрів. Сам зріст мавпи може сягати 70 см.

Ніс тварини своєрідний, висунутий, з розвиненою носовою перетинкою і кінчиком настільки довгим і гачкуватим, що він трохи навіть звисає над верхньою губою.

Унікальною особливістю тварини є те, що при досить довгих стопах з нормальною будовою, великий палець зредукований і має вигляд горбка – шишкоподібного, короткого відростка, що навіть створює враження, що його хтось обрізав. Цим і пояснюється друга назва мавп – гревеци, що пішла від грецького слова «покалічений».

Ці цікаві мавпи живуть в Африці. Вважаючи за краще розселятися в екваторіальних тропічних лісах.

У Західній Африці поширені червоні колобуси, шерсть яких може бути коричневого або сірого кольору, а голова червона або каштанова.

На фото червоний колобус

Характер і спосіб життя колобуса

Як уже згадувалося, колобуси позбавлені великих пальців на руках, попри це вони прекрасно рухаються і майстерно володіють власним тілом, перескакуючи з однієї гілки на іншу, розгойдуються на них і стрибають серед дерев, майстерно забираючись на вершини.

Мавпи колобуси, згинаючи чотири свої пальці, користується ними, як гачками. Вони дуже енергійні і моторні, неймовірно стрибучі і вправно змінюють напрям польоту.

Мешкаючи в гірських лісах, тварини легко переносять особливості клімату, пристосовуючись до тієї місцевості, в якій мешкають, де вдень буває страшна спека до +40°С, а вночі температура знижується до +3°С.

Гревеци живуть зазвичай зграями, чисельність якої складає від 5 до 30 тварин. Соціальна структура цих мавп не має чітко сформованої ієрархії. Проте вони прагнуть дотримувати певні стосунки з приматами та іншими представниками фауни, які живуть по сусідству.

Увесь вільний час від їжі, на яку йде основна частина їх життя, тварини проводять у відпочинку, при цьому сидять високо на гілках і, звісивши хвости, засмагають на сонечку.

Їжі в них багато. Життя їх протікає неквапливо і не багате подіями. Зважаючи на це, характер колобусів зовсім неагресивний, і вони по праву входять у розряд наймиролюбніших і найспокійніших мавп у світі.

Проте, вороги в них все ж є, а углядівши здалека хижака або мисливця, тварини кидаються вниз з величезної висоти і, вправно приземлившись, намагаються сховатися в підліску.

Живлення колобуса

Мавпи проводять практично все життя на деревах, тому живляться листям. Стрибаючи по гілках, гревеци зривають свою малопоживну і грубу їжу губами. Зате не дуже смачну їжу вони доповнюють солодкими, корисними і поживними фруктами.

Але листя, яке набагато доступніше в джунглях, ніж інші види їжі, складає основну частину мізерного раціону колобусів. Тварини, щоб отримати усі необхідні для життя речовини з цього низькокалорійного продукту, з’їдають листя у величезних кількостях.

Саме тому в гревеців багато органів тіла пристосовано під такий тип живлення. У них надзвичайно міцні кутні зуби, здатні перетворити будь-яке листя на зелену кашку. І величезний шлунок, який займає об’єм, практично рівний чверті від усього їх тіла.

Процес перетравлювання грубої целюлози в цілющу енергію протікає украй повільно, а гревеци їдять практично весь час, намагаючись отримати від непродуктивної їжі потрібні вітаміни та елементи, витрачаючи величезну кількість енергії і сил на травлення.

Розмноження і тривалість життя колобуса

Вагітність майбутніх мам триває приблизно шість місяців, і після її закінчення народжується лише один малюк. Він смокче материнське молоко 18 місяців. А решту часу пустує і грає, як усі діти.

Мами колобусів дуже дбайливі і носять дітей, притискаючи їх до свого тіла однією рукою, так що голова малюка покоїться на грудях мавпи, а саме тіло дитинчати буває притиснуте до живота.

У природі колобус живе в середньому близько двох десятків років, але в зоопарках часто набагато довше, доживаючи до 29 років.

Попередній пост

Колобус

Довга чорно-біла шерсть колобусів, одних з найдивовижніших мавп, яскравою плямою виділяється на тлі вічнозеленого тропічного ... Читати далі

Наступний пост

Колобус Кірка

Навряд чи цей унікальний примат хоч раз у житті потрапляв вам на очі. Колобус Кірка ... Читати далі