Колобус Кірка

Навряд чи цей унікальний примат хоч раз у житті потрапляв вам на очі. Колобус Кірка живе тільки на півдні острова Занзібар, і то там залишилися, за різними оцінками, від 1,5 до 3 тис. представників виду. Річ у тім, що розмножуються вони украй повільно – пологи в самок проходять з інтервалом не менше 3,5 років, при цьому на світ з’являється лише один малюк. А це ніяк не сприяє збільшенню популяції.

Названі ці мавпочки на честь їх першовідкривача – Сера Джона Кірка. Зустрічаються вони в болотистих і мангрових місцинах, а також у тропічному лісі.

Місцеві жителі добре знають колобусів Кірка. Трапляється, що ці тварини навіть залазять у житла до людей і крадуть вугілля із сільських багать. Здавалося б, навіщо воно мавпам? Кмітливі мавпочки використовують його, щоб знешкодити отрути, що потрапляють в організм разом з деякими видами фруктів. Завдяки таким «лікам» вони змогли трохи розширити свій раціон.

А взагалі колобуси Кірка намагаються уникати стиглих фруктів, бо не здатні засвоїти цукор. Їдять вони пагони, насіння, молоде листя і найрізноманітніші незрілі плоди. Живуть великими групами по 30-50 тварин у кожній.

Складаються такі зграйки з 4-5 самців і великої кількості самок з їх потомством. Відрізнити самців від самок можна за розміром: самки важать лише 8-10 кг, тоді як їх кавалери важче на 3-4 кг. А от забарвлення в обох статей однакове.

Попередній пост

Колобус. Більш докладно

Як видно на фото колобуса, тварина має довгий пухнастий хвіст, часто з пензликом на кінці, ... Читати далі

Наступний пост

Дитинча чорно-білого колобуса із зоопарку Сент-Луїса

Дитинча чорно-білого колобуса з'явилося на світ у зоопарку Сент-Луїса. Малюкові дали кличку Ківулі, що в ... Читати далі