Дитинча чорно-білого колобуса із зоопарку Сент-Луїса

Дитинча чорно-білого колобуса з’явилося на світ у зоопарку Сент-Луїса. Малюкові дали кличку Ківулі, що в перекладі із суахілі (найбільш значуща мова Африканського континенту) означає примара чи тінь.

Дитинчата колобуса народжуються з абсолютно білою шерстю і рожевою мордочкою, на відміну від своїх дорослих родичів, в яких чорна шерсть з білими плямами навколо морди і наполовину білий хвіст.

Дитинча народилося завдовжки близько 20 см. і масою тіла близько 0,4 кг. Малюк, як і прийнято в колобусів, народився з розплющеними очима і відразу ж досить міцно чіпляється за шерсть своє матері. Шерсть у нього змінюватиметься поступово: впродовж 6 місяців він набуває відповідне цим мавпам забарвлення.

Колобусів можна зустріти в лісах центральної і східної Африки. Ці мавпи дійсно найунікальніше явище серед мавп, оскільки в їх кисті немає великого пальця – одна з основних особливостей усіх приматів.

У самки народжується по одному дитинчаті впродовж кожних 20 місяців. Вагітність триває від 140 до 220 днів. Малюк при народженні важить близько 800 г, а годування молоком триває 6 місяців.

Новонародженого малюка можуть часто забирати в матері інші члени групи, повністю замінюючи її на якийсь час. Проте деякі «няньки» можуть забувати про малюка, і тоді матері доводиться відшукувати його за декілька десятків метрів від рідної домівки.

Колобуси відносяться до мовчазних мавп, але дуже часто удосвіта і на заході сонця самці можуть видавати низький звук, схожий на гуркіт, а всі інші члени групи намагаються підхопити його. Такий незвичайний хор звучить декілька хвилин.