Глибинні причини. Частина 2

І знову про «глибинні причини» негараздів українців, а саме про причини їх незадовільного матеріального становища. Хоча відразу слід зауважити, що «апетит приходить під час їжі», і часто чим заможнішою людина стає, тим більш незадовільним, звісно на її думку, стає її матеріальне становище. Так що не треба всім вірити на слово, особливо, коли українці починають скаржитися на брак коштів, адже «прибіднятися» – це національна українська риса. Проте, не зважаючи на цей факт, багато наших співгромадян дійсно буквально виживають, адже заробітні платні, принаймні офіціальні, в Україні дійсно мізерні. У чому ж причина, точніше причини цього вкрай сумного факту?

У жодній мірі не вважаючи себе найвищою інстанцією в цьому питанні, поділимося кількома думками з цього приводу, сподіваючись, що ці думки, будуть корисними для вас. Отже, у чому причини негараздів українців у матеріальній сфері?

Малопродуктивна праця. Зокрема на цю думку навела стаття про «стаханівську працю» в США. Американці не тільки багато працюють, у них, як і в інших країн колективного Заходу, важливе значення має продуктивність праці. А от тут з цим у нас проблеми, і це можна вважати ще радянським пережитком: у нас того, хто сумлінно працює, ще більше закидають роботою, втім без значного підвищення заробітної платні, навіть можуть вирахувати, якщо людина починає погано виконувати наднормову роботу. Питається, тоді який сенс більше працювати?

Низька культура праці. Невідповідальність і недотримання правил техніки безпеки, технологічного процесу (чи утвердженого протоколу), за яким стоїть зарозумілість і переконаність у тому, що всі правила та інструкції розроблені для «дурнів» і «слабаків», а «я – фахівець своєї справи і справжній професіонал» цього просто не потребую.

Пияцтво. Взагалі цю ваду можна було віднести до попереднього пункту, проте краще розмістити цю причину окремою графою, бо шкоду вона приносить дійсно величезну.

Щойно згадані фактори більш притаманні державному та комунальному сектору економіки, у приватному секторі, через більші вимоги, ситуація трохи краща, принаймні хочеться в це вірити. Проте в багатьох українців є спільна риса, яка є однією з найголовніших причин усіх фінансових негараздів країни. Деколи складається враження, що більшості українців невтямки, де в держави беруться гроші.

От люди просто не здогадуються (не цікавляться), чи принаймні забувають, що в держави гроші беруться з їхніх кишень. Іншого джерела надходження грошей у країни просто немає. І коли люди вимагають для себе державного фінансування, грошової підтримки, вони не розуміють (чи просто їм байдуже), що це фінансування буде братися, якщо не з їх власних кишень, так з кишень їхніх співгромадян з відрахуванням оплати праці чиновників, які займатимуться питанням розподілення коштів з одних кишень в інші. Вже не кажучи про корупцію, розкрадання, нецільове використання цих самих коштів та іншу протиправну діяльність.

Проте мова зараз не про це, а про громадянську безвідповідальність українського суспільства: багато українців хочуть мати рівень статків, який би відповідав рівню життя населення країн Заходу, проте для цього вони не хочуть докладати будь-яких зусиль, вважаючи, що достатньо обрати «потрібну» людину і незабаром їхні мрії стануть реальністю – вони житимуть у процвітаючій країні. Проте таке може бути лише в казці, а в реальному житті діють цілком реальні економічні закони, ігнорування яких завжди призводило до економічного краху: як самого мрійника, так і країни, де таких мрійників виявиться критична більшість.

Реалії Венесуели

Редакція сайту