Капуцин. Більш докладно

Капуцини – рід найбільш тямущих мавп, що зустрічаються в Південній і Центральній Америці. Невеликого зросту – трохи більше півметра, з довгим хвостом і вагою до п’яти кілограмів. Капуцин названий так тому, що забарвлення нагадує одяг ченця Ордену Капуцинів.

Доброзичливі і добродушні. Дуже милі і безпосередні, нагадують маленьких дітей. Надмірно полохливі, емоційні. Дуже швидко радість змінюється смутком і навпаки. Емоції мавпочки написані в неї на мордочці: від страху і смутку з’являються сльози, і навпаки, радість проявляється занадто бурхливо.

У природних умовах проживання звичайна їжа мавпочки – фрукти, комахи, невеликі ящірки, коники. Поширення – тропічні, субтропічні, гірські ліси Північно-східної Бразилії, Східні Анди (Колумбія-Венесуела), Аргентина.

Опис мавпи бурий капуцин

Шерсть темно-коричнева, гірчично-жовта або навіть чорна, темний чубок на голові. Мордочка зі світло-червоним відтінком. Кінцівки внизу темного кольору.

Короткі кінцівки не заважають стрибати в довжину до 4 метрів. Невелику відстань долають на двох кінцівках. Іноді задіюють усі п’ять кінцівок, включаючи хвіст, який зазвичай згорнутий у кільце.

Мешкають на деревах, перестрибуючи з одного дерева на друге, вниз сходять тільки напитися води. У цього виду добре розвинена система комунікацій, тобто, вони активно використовують запахи, жести, звукові сигнали.

Характер мавпи

Найбільш кмітливі і здібні мавпи. Може використовувати предмет як знаряддя. На волі, у своєму природному середовищі капуцин не стане розгризати тверді горіхи, знайде камінь і розіб’є його.

Також вчинить з іншими твердими плодами, хоча має довгі кігті. В однорічному віці успішно полює на птахів; принаджує кормом, потім швидко хапає. Вправно зчищає слиз із спійманої жаби об кору дерева. У неволі піддаються дресируванню.

Поведінка капуцина в природі

Капуцини мешкають у тропічних лісах прямо на вершинах дерев, де і знаходять їжу: плоди, горіхи, насіння, соковиті пагони рослин, комах і деревних жаб.

Живуть групами або колоніями. Стадом керує досвідчений самець. Група з 15-30 тварин займає певну територію. Чим більше тварин у групі, тим більше шансів протистояти ворогові (орли та інші хижі птахи). Про дитинчат піклуються всі разом. Рухливі. Бігають, стрибають, лазять по деревах, чіпляючись за гілки дерев довгим хвостом.

Їх голосові зв’язки здатні видавати широкий спектр різноманітних звуків: крик, гарчання, трель, щебетання, свист, тихе муркотання. Натирають своє хутро пахучими речовинами. Не конфліктують з іншими приматами – сусідами, змішуються з деякими сімействами.

Об’єднуються з білолобими родичами, мирно ділять з ними ніші проживання: бурі вибирають для харчування невеликі дерева, до 10 метрів, тоді як білолобі шукають дерева набагато вищі (50 метрів і більше).

Процес прийому їжі відбувається, як правило, шумно, з колотнечами і суперечками. Бурі капуцини користуються постійними маршрутами, дотримуються своєї домашньої території і йдуть недалеко (впродовж дня проходять близько двох кілометрів).

Завдяки міцній щелепі бурий капуцин поїдає великі фрукти. Його моторні ручки постійно в пошуку. Деревна кора, що відстала, скручені пагони, виноградні лози, рослинні залишки – ось місця, де можна виявити різних смачних комах.

Годування відбувається рано вранці і після обіду, вдень відпочивають, ночами сплять всі разом прямо на деревах.

Попередній пост

Білогорлий капуцин

Так склалося в старі часи, що саме капуцинів вибирали собі в супутники шарманщики і бродячі ... Читати далі

Наступний пост

Крістал – найвідоміший капуцин

Тварини теж можуть стати зірками світової величини. Найчастіше досягнути слави вдається кращим друзям людини – ... Читати далі