План на випадок гніву зберігає відкритість стосунків

Більшість сімей не мають плану, як впоратися з гнівом. Вони просто живуть собі далі, сподіваючись на покращення. Однак коли сім’ї ніяк не можуть впоратися з гнівом, вони просто починають наново. Пробувати ще раз корисно, однак всі ми потребуємо більшого плану, якщо прагнемо змінити негативні моделі гніву.

Сприймайте гнів серйозно

Одного дня чоловік повернувся додому з роботи як зазвичай, о п’ятій. Дуже швидко він зрозумів, що в дружини день був невдалий. Вона дратувалася з найменшої причини і дуже сердилася.

Усе, що він робив чи казав, було негаразд. До сьомої години ситуація не змінилася, а тому він сказав: «Чому би мені не вийти надвір і вдати, що я тільки-но повернувся додому, зайти і почати все спочатку?»

Дружина згодилася.

Він вийшов надвір, зайшов ще раз і сказав ласкавим голосом: «Серденько, я вже вдома!»

«І де це тебе носило? – гостро відповіла вона. – Вже сьома година!»

Ця проста ілюстрація демонструє головне: щоб належно впоратися з гнівом, не досить почати все спочатку. Ми, батьки, мусимо зрозуміти гнів і виробити стратегію роботи над ним у сімейному житті. Дехто з нас, остерігаючись гніву своїх дітей, ходить навшпиньки, боячись зачепити ниточку, яка викличе емоційний вибух. Таке поводження з гнівом ніколи не дасть користи. Щоби уникати гнівливої поведінки, дослідімо, як давати раду гнівові конструктивно. Кінець кінцем, ми маємо привілей і відповідальність впроваджувати зміни, які мусять відбуватися в наших сім’ях.

Гнів не завжди шкідливий

Перед тим як ми докладніше поговоримо про управління гнівом, потрібно визнати: гнів не завжди шкідливий, але завжди небезпечний. Гнів подібний до червоної лампочки на табло. Вона блимає, показуючи, що в нас, можливо, не все гаразд, хоча й не обов’язково.

Гнів не обов’язково хибний, однак він буває небезпечний, якщо ним належно не управляти.

Переваги плану управління гнівом

Гнів скидається на вірус. Він заразний. Він руйнівний. Він скорочує продуктивність і позбавляє миру. Він не дає нам тішитися життям. Але ліки від нього також існують, і що молодший пацієнт, то легшим буде лікування. Якщо ви допоможете собі та своїй сім’ї зрозуміти гнів, який відчуваєте ви, і належно пристосуватися, то ваше життя наповниться більшим миром. На жаль, сім’ї переважно воліють не мати справи безпосередньо з гнівом. Чи готові ви співпрацювати з сім’єю, щоб реалізувати запобіжний план управління гнівом? Якщо так, то ваше смирення та готовність учитися багато чого навчать ваших дітей та дружину, якщо ви живете в подружжі.

Поступ в управлінні гнівом не з’явиться за один день, але за допомогою таких засобів, як час, сумлінна праця і самосвідомість, ваша сім’я може впоратися з гнівом. Коли ви запровадите план управління гнівом у своїй сім’ї, ваші стосунки стануть відкритішими, ви зблизитеся одне з одним і ваші діти зможуть опанувати та застосовувати конструктивні комунікативні навички. Також ви навчитеся здорових методів, як вирішити конфлікт, і ваше життя сповниться більшим миром.

Кінець кінцем ви зможете розпізнати свій гнів вже на стадії зародження і вибрати доречну реакцію та способи дій. Ви зможете позитивним способом упоратися з гнівом. Одне слово, ви отримаєте цінний дар.

Гнів можна розділити на чотири категорії: невдоволення, гнів, лють і гіркота. Ці слова описують досвід людини, коли пережите роздратування безперешкодно прогресує. Щоб ефективно долати гнів, потрібен план, як упоратися з ним на всіх чотирьох стадіях. Поступове зростання інтенсивности гніву можна проілюструвати за допомогою термометра. Часто це почуття починається з невдоволення, і згодом виростає до гніву, люті і врешті-решт до гіркоти.