Носач

Носач, або Кахау – це мавпа, яка живе тільки в одному невеликому районі земної кулі, – долини та узбережжі острова Борнео. Носач відноситься до сімейства тонкотілих мартишок і свою назву дістав завдяки величезному носу, який є відмітною ознакою самців.

Досі не вдалося встановити точне призначення такого великого носа. Шерсть у цих мавп жовтувато-коричнева на спині і біла на животі, кінцівки і хвіст забарвлені в сірий колір, а обличчя не вкрите шерстю зовсім і має досить яскравий червонястий, а в дитинчат – блакитнуватий відтінок.

Розмір дорослого носача може досягати 75 см, якщо не враховувати хвіст, який сягає такої самої довжини. Середня вага самця 18-20 кг, самки важать практично удвічі менше.

Ці мавпи віддають перевагу вологій лісистій місцевості, і період їх активності доводиться на денний час. Вночі і рано вранці вони сплять, але з першими променями сонця і до заходу вони активні, особливо ввечері, перед заходом.

Практично ніколи не віддаляючись від води, носачі є прекрасними плавцями, які можуть долати під водою більше 20 метрів. На відкритому мілководді тропічних лісів носачі пересуваються, як і більшість приматів, на чотирьох кінцівках, але в диких заростях мангрів (так називаються тропічні ліси острова Борнео) вони ходять на двох ногах, практично вертикально.

Окрім людини і гібона, тільки носачі можуть пересуватися рівно на двох кінцівках упродовж відносно тривалого часу. Живляться носачі переважно фруктами та їстівним листям, іноді – квітками із солодким нектаром.

Попередній пост

Малюк червоноголового мангобея

Керівництво зоопарку міста Батл Крік, штат Мічиган, з гордістю повідомляє про поповнення у своєму сімействі. ... Читати далі

Наступний пост

Носач. Більш докладно

Носачі – мавпи з найбільш незвичайною зовнішністю з усіх своїх родичів. Головна відмінність цього виду ... Читати далі