Носач. Більш докладно

Носачі – мавпи з найбільш незвичайною зовнішністю з усіх своїх родичів. Головна відмінність цього виду це ніс, звідси їх назва.

Мавпа носач (кахау) – дуже рідкісна тварина, яку можна зустріти лише на острові Калімантан (Борнео), що знаходиться між Брунеєм, Малайзією та Індонезією.

Житло носачів там, де є необхідні мінерали, солі та інші компоненти для їх живлення, тобто мангові дерева, торф’яні болота, болотисті ліси, прісна вода. У регіонах, які височіють над морем більш ніж на 350 метрів, цих тварин зустріти неможливо.

Розмір дорослих самців може досягати 75 см, вага – 15-24 кг. Самки в два рази менше і легше. Носачі мають досить довгий хвіст – приблизно 75 см. У кохау дуже цікаве забарвлення. Зверху їх тіло має рудуватий відтінок, знизу – біле, хвіст і кінцівки сірі, обличчя, повністю позбавлене волосся, червоного кольору.

Але головні їх відмінності від інших видів мавп полягають у величезному носі і у великому животі. Досі учені не дійшли єдиного висновку, чому в носачів такі величезні носи. Дехто вважає, що вони допомагають тваринам під час підводного плавання і служать трубкою для дихання.

Проте, виникає питання, чому не тонуть самки, які позбавлені таких носів. Інші фахівці висувають версію, що ніс посилює крики самців і сприяє регулюванню температури тіла.

Іноді 10 сантиметровий ніс, який по своїй формі нагадує огірок, заважає споживанню їжі. Тоді тваринам доводиться підтримувати його руками. Якщо тварина гнівається чи збуджена, ніс стає ще більших розмірів і червоніє. З віком носи стають все більшими.

Великий живіт носачів обумовлений величезним шлунком. У ньому знаходяться бактерії, які сприяють ферментації їжі.

За свій оригінальний вигляд, великий ніс і живіт місцеві жителі називають носачів «голландською мавпою» за зовнішню схожість із голландцями, які колонізували острів.

Характер і спосіб життя носача

Зі сторони носачі видаються товстими і неповороткими тваринами, проте, це помилковий висновок. Вони, розгойдуючись на руках, із завидною спритністю перестрибують з гілки на гілку. Крім того, вони можуть пересуватися на двох ногах на досить велику відстань. Тільки гібони і носачі з усіх мавп мають таку здатність. На відкритій місцевості вони рухаються на чотирьох кінцівках, а серед заростей дерев можуть йти пішки майже у вертикальному положенні.

З усіх приматів, кахау плавають краще за всіх. Прямо з дерев вони стрибають у воду і легко рухаються під водою на відстань 20 метрів. Плавають вони «по-собачому», при цьому допомагають задніми кінцівками, на яких є невеликі перетинки.

Самка-мати із самого народження занурює свого малюка у воду, і той відразу залазить на плечі матері, щоб наповнити легені повітрям. Незважаючи на відмінні здібності до плавання, тварини воду не дуже полюбляють, найчастіше вони в ній ховаються від докучливих комах.

Ці доброзичливі мавпи об’єднуються в групи. В одній групі носачів може налічуватися до 30 тварин.

Вночі або заради спільного пошуку їжі групи можуть об’єднуватися. Спілкуються, використовуючи рев, бурчання, різноманітні гугняві звуки, вищання. Під час надмірного шуму, старший самець м’якими гугнявими звуками намагається усіх заспокоїти. Сварки мавпи вирішують за допомогою перекрикування: хто кричить голосніше, той і перемагає.

Сплять носачі на деревах, які знаходяться в безпосередній близькості від води. Найбільша їх активність спостерігається в другій половині дня, а закінчується з настанням сутінків. Примітно, що носачі не можуть жити далеко від води, бо інакше ним не вистачатиме усіх поживних речовин для підтримки організму.

Крім того, ця мавпа не уживається з людиною, на відміну від багатьох своїх родичів. Усі характеристики, дані ним людьми, носять негативний характер. Їх описують як диких, підступних, злих, повільних і ледачих мавп.

Проте слід зазначити неабияку хоробрість, з якою вони захищають свою групу при нападі ворогів, а також відсутність безглуздої метушні і гримас у поведінці. Крім того вони досить розумні.

Живлення носачів

У пошуках їжі носач може здолати відстань близько двох кілометрів. Їх раціон складають переважно незрілі і не соковиті плоди та молоде листя.

У цих мавп практично відсутня конкуренція між групами або усередині них. Чіткого розподілу територій не існує, вони можуть дотримуватися тільки певних обмежень. Тільки представники макак можуть перешкодити трапезі і зігнати їх з дерева.

Розмноження і тривалість життя носача

Вагітність триває півроку. На світ з’являється одне дитинча з блакитною мордочкою, кирпатим носом і вагою біля 500 гр. Колір мордочки через три місяці стає сірішим і далі поступово набуває кольору дорослої тварини.

Малюк живиться материнським молоком впродовж семи місяців, після цього ще знаходиться під наглядом мами впродовж певного часу.

Тривалість життя носача в природі сякає 23 років, у неволі – збільшується до 30.

Попередній пост

Носач

Носач, або Кахау – це мавпа, яка живе тільки в одному невеликому районі земної кулі, ... Читати далі