Рудий або червоний ревун

Рудий або червоний ревун – одна з найбільш поширених мавп Південної Америки. Зустріти її можна в Бразилії, Колумбії, Болівії, Французькій Гвіані, Перу, Венесуелі та Еквадорі, де вона віддає перевагу дощовитим тропічним або сухим листопадним лісам, мангровим заростям, болотистим місцинам і лісам біля річок.

Це найбільша мавпа серед усіх американських мавп. За розміром її можна порівняти з великим собакою: довжина тіла без хвоста у самок 46-57 см., у самців – від 49 до 72 см. при вазі 4,5-6,4 кг. і 6,5-8 кг. відповідно.

Хвіст у рудих ревунів довший за їх тіло – його розміри зазвичай знаходяться в межах 50-73 см. Це дуже зручне пристосування: мавпи використовують його, щоб триматися на гілках під час сну, підносити собі гілочки з їжею, а також як балансир. Хутро в них червоно-коричневого кольору, шия досить товста, що в поєднанні з щелепою, яка випинає вперед, надає мавпі страхітливого вигляду.

Живляться ревуни листям, арахісом, фруктами, насінням і квітами. Такий раціон не надто калорійний, тому і енергії в цих мавп не так вже і багато. Для перетравлювання такої кількості целюлози потрібен дуже довгий травний тракт з множиною спеціальних бактерій.

У рудих ревунів кишковик складається з двох відділів і займає одну третину усього тіла. Але навіть цього недостатньо, щоб тварини жваво скакали деревами і витрачали сили даремно, тому ревуни украй повільні і неквапливі – за день вони можуть здолати лише якихось 400 метрів.

Проте найцікавіша особливість рудих ревунів – це їх звичка співати хором удосвіта. Зберуться всі разом з першими променями сонця і ревуть що є сили. Починають завжди самці, а самки із задоволенням їх підтримують. Голоси «співаків» чутні іноді за 5 км. від місця їх збору.

Покричать, затихнуть, послухають, як співають інші групи, і знову за своє. Втім, самі руді ревуни не вважають своє уранішнє заняття марною тратою часу – за допомогою реву вони перекликаються із сусідами, дізнаються, на якій відстані вони один від одного і яка чисельність інших сімейних груп.

Живуть руді ревуни невеликими сімейними зграями по 10-15 тварин, кожну з яких очолює досвідчений старий самець. При цьому його молоді статевозрілі побратими зовсім не відчувають поваги до старших і постійно нариваються на конфлікт, щоб повалити лідера і посісти його місце. Коли відчувають, що це марно, йдуть з групи, щоб створити свою власну. Іноді молоді приєднуються до вже існуючих зграй.

Руді ревуни не дотримуються певного періоду розмноження – самки народжують у будь-яку пору року. Як правило, після 7-місячної вагітності на світ з’являється лише одне дитинча, двійнята зустрічаються украй рідко. Малюк тут же хапається за шерсть матері і висне в неї на животі. У місячному віці карапуз перебирається на спину. Лактація триває півтора-два роки. Живуть руді ревуни близько 15 років.