Павукоподібна мавпа

У лісах, морях або пустелях можна зустріти незвичайних тварин, що вражають, а іноді, і лякають людську уяву. До найбільш дивних і красивих істот на землі можна віднести павукоподібних мавп, які дивують своєю красою і шикарним довгим хвостом.

Особливості павукоподібної мавпи

Незвичайну назву тварини дістали не лише завдяки міцним і довгим рукам і ногам, але і хвосту, який виконує роль п’ятої кінцівки. Довжина тіла дорослої коати може досягати шістдесяти сантиметрів. А хвіст у тварин досягає дев’яноста сантиметрів. Самці мавп важать приблизно вісім кілограмів, а самки – десять.

Тіло павукоподібних мавп дуже струнке, на довгих кінцівках є гачкоподібні пальці. Передні лапки трохи довші за задні, і на них відсутній великий палець. Тіло мавпи вкрите шерстю, забарвлення якої може бути будь-яким: від чорного до коричневого.

Довгий волохатий хвіст тварини виконує хапальну функцію: мавпи легко чіпляються їм за гілки під час пересування деревами. На нижній стороні оголеного кінчика хвоста є невеликі гребінці, завдяки яким і відбувається чіпкість. «П’ята кінцівка» дуже сильна: мавпи можуть висіти багато годин на гілках, тримаючись за неї тільки хвостом. До того ж їм вони можуть виконувати безліч маніпуляцій. Наприклад, узяти з рук людини банан.

Череп мавп невеликий, тому вони і нагадують павука, коли висять на гілках, тримаючись усіма кінцівками і хвостом. Шерсть на лобі лягає незвично і нагадує невеликий гребінь.

Коата жоффруа

Серед павукоподібних мавп можна виділити декілька видів коат, які не залишать байдужим жодну людину. Наприклад, маленька коата жоффруа, що мешкає на Панамських островах, дивує незвичайним чорно-коричневим забарвленням шерсті і характерною для цього виду білою плямою. Мавпочки віддають перевагу тільки солодким фруктам, а у випадку небезпеки видають незвичайні звуки.

Коата шерстиста поширена на території Перу. Особливістю мавпи є груба шерсть, завдяки якій вони легко переносять низькі температури. Побачивши суперника самці дуже голосно кричать і трясуть гілки. Коати дуже рідко спускаються на землю і в основному живляться фруктами, комахами і листям.

Шерстиста павукоподібна мавпа

Спосіб життя і живлення павукоподібної мавпи

Павукоподібні мавпи найчастіше мешкають на гілках дерев. Мешкають примати зграями, чисельність яких може досягати до двадцяти тварин, які у свою чергу розділяються на невеликі групи по чотири-п’ять мавп.

Мавпи ведуть тільки денний спосіб життя, у цей час вони добувають собі їжу. Їжа коати може бути як рослинного, так і тваринного походження.

Більшу перевагу вони віддають листю їстівних рослин, солодким плодам, насінню, меду, горіхам і деревині, але і від пташиних яєць, гусениць або термітів вони теж не відмовляться. Завдяки сильним лапам і хвосту мавпи у випадку небезпеки дуже швидко можуть забратися на верхівку дерева, де вони і проводять ніч, рятуючись від хижаків і мисливців.

Чорна павукоподібна мавпа

Де ж мешкають павукоподібні мавпи? Найчастіше чорних коат можна зустріти в тропічних лісах, гірських масивах Центральної і Південної Америки, Мексики, Бразилії і Болівії.

Розмноження і тривалість життя павукоподібної мавпи

Збільшення в сімействі павукоподібних мавп відбувається дуже рідко. Пов’язано це з тим, що самка виношує тільки по одному дитинчаті, а наступна вагітність настає приблизно через чотири роки.

Самки коати виношують плід приблизно вісім місяців. Малюки народжуються слабкими і тривалий час не пристосовані для самостійного життя, тому до трьох років вони перебувають під наглядом матері, постійно пересуваючись на її спині.

Приблизно на п’ятому місяці життя малюки уперше пробують фрукти або листя дерев, але їх основна їжа – це материнське молоко. Незграбні дитинчата не можуть самостійно доглядати за собою, тому самка щодня проводить по декілька годин вичісуючи дитинчаті шерсть.

Тривалість життя мавп досягає приблизно сорок років.

Наступний пост

Дитинча коати Жоффруа з Базельського зоопарку

Днями швейцарський зоопарк міста Базель представив нового дитинчати коати Жоффруа, що народилося в них. Зараз ... Читати далі