Біловухий стрибун

Ще один яскравий представник мавп, що заслуговує на особливу увагу, – біловухий стрибун.

Живуть ці мініатюрні сірі мавпочки з білими пензликами на вухах і помаранчевими черевцями на невеликій частині вологого тропічного лісу на сході Болівії і зовсім маленькій ділянці в одному з районів Бразилії.

Їх день починається удосвіта, коли вони усією сім’єю вирушають на пошуки соковитого листя, фруктів або комах, перестрибуючи з гілки на гілку або, якщо знадобиться, короткими і високими стрибками долаючи відкриті ділянки лісу.

Підкріпившись, біловухі стрибуни влаштовуються на відпочинок, вибираючи гілки на висоті не нижче 15 метрів над землею. Денна сієста їм потрібна, щоб перетравити целюлозу, яку вони у великих кількостях споживають з рослинною їжею.

Щоб спілкуватися з членами своєї сім’ї або підтримувати стосунки із сусідами, ці забавні мавпочки використовують безліч найрізноманітніших звуків – від високих і пронизливих до низьких і гучних.

Біловухі стрибуни відомі своїм умінням зводити і підтримувати гармонійні сімейні стосунки. Свого партнера стрибуни вибирають один раз і назавжди, і впродовж усього життя не втомлюються проявляти стосовно свого супутника любов і турботу.

Цю закохану пару рідко побачиш окремо, вони завжди поруч: разом виховують дитинчат, разом сплять, обнявшись і зчепившись хвостами, разом встають на зорі і вирушають на пошуки їжі. А в їх сім’ї немає явно вираженого лідера, при цьому турбота про новонароджених малюків цілком лежить на батьку, і розстається він з ними тільки на час годування.