Разом, а не замість

«Все має свою ціну», – з цим твердженням погодяться якщо не всі, то точно більшість. Проте більшість, принаймні в українських реаліях, завжди намагається уникнути цієї ціни та одержати щось задарма, забуваючи, що безплатний сир буває в мишоловці. І то – сумнівної якості, за яке миша віддає найбільше, що має, – власне життя. Тобто в підсумку виходить, що сир у мишоловці зовсім не є безплатним.

Начебто, очевидна істина, яку не хочуть прийняти багато, якщо не більшість українців. І найкраще це відображається в електоральних вподобаннях. Проте відразу слід зауважити, що мова тут передусім йде не про політику, яка багатьом вже набридла, а про наш менталітет, а точніше, бажання щось отримати «на дурняк». А наслідки цього бажання якнайкраще виявляються саме в електоральних вподобаннях, у тому, за кого українські виборці голосують. І в підсумку оплачують.

А українці переважно голосують за… мрію: що хтось прийде і вирішить усі, чи хоча б майже всі їх проблеми. При чому в найкоротшій термін. Коли диво в черговий раз не відбувається, люди розчаровуються у своєму обранці (обраниці) і… чекають нових виборів. Щоб знову розчаруватися, і так по колу… Може годі, може варто зрозуміти, що наші проблеми, принаймні їх переважну більшість, повинні вирішувати ми самі, а не чекати якогось казкового героя, який зробить за нас усю роботу сам?

Саме казкового, бо всі ці очікування йдуть корінням у казки, де завжди знайдеться добрий чарівник, чи ще хтось там, хто обов’язково допоможе. От тільки це – у казках, а в реальному житті «чарівники» чомусь зустрічаються лише злі. Хоча винні в цьому передусім не вони, а ми, коли починаємо вселяти собі, що нарешті знайшли «доброго чарівника». І як не важко здогадатися цей самообман теж має свою «ціну». Зазвичай доволі високу.

Щоб у майбутньому в черговий раз уникнути пастки подібного самообману, варто задатися питанням – а що саме пропонує нам черговий кандидат: роль «рятівника нації», «доброго чарівника» або ж людини, яка готова разом з усіма долати усілякі перешкоди? Саме разом, а не замість. От це і є основна морально-професійна якість будь-якого кандидата.

Редакція сайту