Важливість щирості

Українці постійно критикують: уряд і владу загалом, дороги, ціни, медицину, погоду, країну в цілому, деколи навіть самих себе. Так само у світі критикують Україну в цілому і українців зокрема. І такого можна почути з цього приводу… що навіть немає бажання перераховувати все те, що закидають нам наші опоненти, а також друзі і відверті вороги. І з більшістю закидів ми погоджуємося. Але чому погоджуємося? – Бо це правда, тому і погоджуємося.

І от за всім цим шквалом критики ми якось не помічаємо однієї дуже доброї української риси – щирості. Тієї самої щирості, якої насправді дуже сильно бракує решті світу.

От подумайте, що лише в одній Україні корупція? У країнах Заходу, на які нас усіх закликають рівнятися, корупції не менше, просто вона дуже часто набуває іншої, більш прихованої форми. Проте попри все залишається корупцією і нічим іншим.

Але представники цих країн, часто «замазані» «по самі вуха» у різні корупційні схеми, вдають із себе ревних борців з тією самою корупцією та ще намагаються вчити світ, зокрема нас, як слід поводитись правильно. Тут мимоволі спадають на думку наступні євангельські рядки: «І чому ж ти бачиш скалку в оці брата твого, а колоди, що є в оці твоєму, не відчуваєш? 4 Або, як скажеш братові твоєму: дай я витягну скалку з ока твого, коли колода в оці твоїм? 5 Лицеміре, вийми спершу колоду з ока твого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого» (Євангеліє від Матфея 7:3-5). Додати до цих вічних слів просто  нічого.

Звичайно, в Україні, окрім сумнозвісної корупції є ще купа різноманітних проблем, проте ми їх і не приховуємо, як це часто намагаються приховати в багатьох країнах світу. У тих самих країнах, які часто пнуться поставити себе в приклад іншим, зокрема нам.

Дехто може задатися питанням: може і нам варто почати робити це? – У жодному разі, бо інакше як ми подолаємо ці проблеми, якщо не будемо про них собі постійно нагадувати? Проте, чому дійсно не завадило навчитися, так це більш критично ставитися до викриттів ближнього та дальнього оточення, бо часто така критика, за євангельською аналогією, часто нагадує намагання людей із колодою у власному оці, віднайти скалку в нашому.

Редакція сайту