Що примушує підлітків ризикувати життям?

Напевно, всім доводилося бачити відео, а хтось ставав безпосереднім свідком того, як підлітки бездумно ризикували життям заради гострих відчуттів або бажання щось довести оточенню: як то ходіння по краю даху багатоповерхівки, або ж лазіння без всякої страховки по стінах тих самих багатоповерхівок, або ж стрибки з одного будинку на іншій. Швидкісна ж їзда усілякими транспортними засобами стала настільки звичним явищем, що вже мало привертає уваги. Втім, як і летальні випадки від такої їзди…

Хтось звикає до цього, комусь до цього байдуже, проте багатьох така зневага власним життям (і життям оточення) не залишає байдужим, і багатьох з цих людей хвилює питання: що примушує підлітків чинити таке безглуздя? У жодному разі не претендуючи на непомильність своїх суджень, просто поділимося кількома думками з цього приводу. Можливо, комусь вони стануть у нагоді, щоб попередити чергову трагедію. Отже, що примушує підлітків ризикувати життям?

По-перше, вплив оточення. Усі люди так чи інакше залежать від думки оточення, в особливості – підлітки. При чому багатократно сильніше, ніж дорослі. Звичайно, зустрічаються підлітки, для яких байдужа думка однолітків, проте це скоріше виключення з правил, якщо… вони просто не вдають, що їм байдужа ця думка однолітків. Саме однолітків, серед яких часто зустрічаються особи, схильні до безглуздих витівок із смертельним ризиком, про які йшла мова на початку допису, і які своїм дурнуватим прикладом підбивають оточення до подібного.

Отже, щоб близька для вас людина не потрапила в подібну халепу, варто ретельно приглядатися до її оточення, а найкраще проводити профілактичні бесіди з метою донести доволі просту тезу: «Байдуже, що думають про нас люди, якщо ми загинули або стали каліками» – доволі жорстоко, зате цілком дохідливо.

По-друге, негативний вплив ігор, які створюють хибну ілюзію, що сам гравець теж безсмертний – а у випадку смерті, варто лише перезапустити гру. У житті ж такого не буває. Про це варто теж постійно нагадувати підліткам, адже саме вони найбільше підпадають під вплив сучасних ігор, які, чесно кажучи, мало вже чим відрізняються від реальності. У сенсі візуалізації, а не передачі реалій життя – з цим як раз у них виходить не дуже.

По-третє, підлітки, втім і багато дорослих, не вірять, що вони реально помруть. Навіть не припускаються такої думки. А якщо не припускаються, то і страху смерті в них немає, через що вони так бездумно ризикують життям. Страх перед неминучістю смерті з’являється в людей, як правило, з роками (і то не у всіх). І така позиція цілком нормальна – треба зосереджуватися на житті, а не на смерті, проте не варто забуватися того факту, що всі ми смертні, і не треба наближати момент власної смерті бездумними витівками. Про це теж варто постійно нагадувати самим собі і своєму оточенню: «Наше життя настільки коротке, що не варто розмінювати його на усілякі дурниці, які до того ж можуть коштувати нам цього життя».

Сподіваємось, що ця інформація буде корисною для вас.

З любов’ю, редакція сайту