Коронавірус і правила особистої гігієни

Які звички варто перейняти в дітей, які виросли в США

Дитина навчається мити руки в початковій школі в американському штаті Орегон

Чи вчили вас у школі як правильно чхати, щоб не заразити інших? Чи демонстрували вам хоч раз як правильно мити руки? Мушу визнати – мене ні.

Скажу більше, коли я виростала в нас туалет був на вулиці, така дерев’яна будка з діркою. Про гарячу воду чи ванну кімнату вдома я також мріяла все дитинство. Про туалетний папір годі було і думати. Замість білого рулончика паперу в нас була порізана клаптиками газета “Правда”. Коли проводив час у туалеті, можна було ще й патріотичним самовихованням зайнятись.

Та ти в радянські часи росла! Яка там особиста гігієна, коли їсти не було чого, скажете ви. Так, але чи справді так все змінилось? Підніміть руки ті, хто, завітавши до будь-якої державної установи в Україні сьогодні – суд, Кабмін, міський комітет – знайшов там чисту вбиральню та ще й з туалетним папером і милом для рук. Мені на це майже ніколи не щастило. І чим довше я жила поза Україною тим більше цей стан вбиралень без паперу та мила кидався мені у вічі.

Та що це ти все про туалети? Обуритесь ви. Та тому, що туалет, як на мене, є обличчям гігієни родини, громадського місця, ресторану чи установи і зрештою країни. А те, як люди ставляться до питання особистої гігієни є індикатором ставлення до власного здоров’я окремо взятої особи чи нації.

І знову визнаю – мені довго довелось змінювати свої звички тут у США. І завдячую я цьому частково своїм дітям. Бо вже вони, повертаючись зі школи, тренували мене тому чого навчились самі – чхати або кашляти не в руку, а в лікоть, обов’язково мити руки багато разів на день, не лише після туалету чи перед їжею.

Правильно мити їх з милом хоча б 20 секунд, або так довго, щоб встигнути заспівати двічі пісеньку вітання з днем народження – Happy Birthday.

У США питання особистої гігієни введено в культ. Щоденний душ, чистка зубів двічі на день, миття чи дезінфекція рук декілька разів на день – цьому малечу з дитинства привчають і тренують. Існує маса ігор, навчальних програм, книжок і мультфільмів, де дітям прищеплюють ці правила. І навіть при цій американській стерильності і страху перед бактеріями хвороба знайшла собі місце і тут. Що вже говорити про інші країни…

Коли я спитала доньку, як часто їх вчили правильно кашляти, закриваючи обличчя не рукою, а ліктем, вона відповіла: “Так часто, що це стало для мене залізною звичкою”.

За останні роки світ змінився, глобалізація і відкритість робить поширення інфекцій миттєвим. Тому, щоб вберегти себе і не заражати інших, зробіть наступні звички залізними для себе і власних дітей.

Сім важливих звичок особистої гігієни

  1. Часто мийте руки з милом під проточною водою не менше 20 секунд.
  2. Якщо мило і вода недоступні – використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, який містить не менше 60% спирту. Це особливо важливо після користування громадським транспортом.
  3. Намагайтеся не торкатися очей, носа і рота немитими руками.
  4. Уникайте тісного контакту з хворими людьми будь-якими можливими способами. Дотримуйтеся дистанції в громадських місцях.
  5. Чхайте чи кашляйте прикривши обличчя одноразовою серветкою чи рукавом.
  6. Чистіть і дезінфікуйте часто використовувані предмети і поверхні вдома і на роботі – особливо телефон, ключі, окуляри.
  7. Якщо ви погано себе почуваєте, залишайтеся вдома та зверніться до лікаря.

Автор: Мирослава Гонгадзе, Першоджерело