Погана звичка

У стресовій ситуацій багато людей логічно не думають, а діють за звичними шаблонами. Хоча багато хто може зауважити, що люди і в спокійній обстановці не вельми думають, а діють за тими самими звичними шаблонами. У принципі, це правда, тільки стресова ситуація вимагає від людей концентрації сил та уваги, а от з цим якраз часто виникає проблема, що і спричиняє неадекватну поведінку певних осіб.

Хоча неадекватною така поведінка може бути для оточення, але не для самої людини, яка продовжує жити звичним для неї ритмом життя. Проте уся річ у тім, що звичний ритм вже не відповідає життєвим викликам, і жити по-старому толком не виходить, але люди все одно намагаються жити не звертаючи на ці виклики жодної, чи принаймні, належної уваги.

Загалом, ці два абзаци написані для спроби пояснити неадекватну поведінку багатьох наших співгромадян у зв’язку з подіями, пов’язаними з коронавірусом та карантином викликаним ним. Втім, це стосується не тільки нас, але і населення більшості країн, які уразила пандемія грипу: люди, як і можновладці, так і прості верстви населення, часто просто не знають, що робити в ситуації, що склалася, і через це доволі часто приймають цілком невідповідні рішення. Хоча хто достеменно знає, якими саме мають бути правильні рішення? Про ці правильні рішення ми дізнаємося лише після спаду пандемії. І цей факт, точніше два факти, ми повинні добре запам’ятати:

По-перше, що рано чи пізно (звісно, хотілося, щоб був перший варіант), ця пандемія закінчиться, і тому не варто надмірно панікувати.

По-друге, які заходи, що були вжиті для лікування цієї хвороби та запобігання її поширення виявилися правильними, а які – ні, ми дізнаємося лише з часом. І зважаючи на це, ми не повинні робити поспішних висновків.

Крім того, треба зважати на те, що окрім запропонованих заходів є їх якість виконання, що погодьтеся, дещо інші речі. Як наприклад, використання засобів індивідуальної гігієни та регулярне миття (дезінфекція) рук – не є стовідсотковою гарантією унеможливлення зараження цієї хворобою, проте недотримання правил гігієни явно не посприяє нашому особистому захисту.

А наостанок хочемо наголосити, що все таки варто почати викорінювати в собі погану звичку мислити звичними шаблонами: адже сучасний світ – мінлива річ, і тому не варто, як постійно в тому переконує життя, відповідати на різні життєві виклики у звичній спосіб, найчастіше – не звертаючи на то уваги і вдаючи, що ніби нічого не сталося. Але все таки стається, хочеться це визнавати чи ні. Бережіть себе і своїх близьких.

З любов’ю, редакція сайту