Подорослішати врешті-решт

Це фото було зроблене ще 2015 року в Нью-Йорку. І зважаючи на тамошні правила в цій світлині немає нічого особливого, якби панянкою, що прибирає за своєю собачкою, не виявилася молодша дочка короля Швеції, принцеса Мадлен, герцогиня Гельсінгландська і Гестрікландська.

Фото не постановочне, для Заходу – це нормальна практика, а для нас… Для нас залишається дикістю прибирати не те, що за власною собакою, часто-густо за самими собою ми воліємо не прибирати, вважаючи, що є певні люди, органи, які повинні за нас це робити. І це стосується не тільки сміття, прибирання за собачками, котиками, а практично всього, чого тільки можна уникнути. Одним словом – суцільна, всеохопна безвідповідальність.

При чому таких думок в Україні притримується більшість жителів, не зважаючи на національність, суспільний статус, особисте ставлення до «армії, мови, віри», тобто всього, що нині, як стверджують, розділяє всіх на два непримиренні табори. А насправді, все виявляється набагато простіше: чи готовий ти прибирати за собою, чи не готовий. Прибирати не коли просять, кажуть, заставляють, вимагають, а просто через те, що ти звик до цього, навіть думки не припускаєш, що може бути якось інакше. Тобто стати відповідальним, подорослішати врешті-решт.

У часи Революції гідності було популярним одне гасло: «Україна – це Європа». Тільки мало бути Європою географічно, потрібно бути Європою і культурно, ментально. А це починається з банальних речей – з тої ж самої звички прибирати за собою і власною твариною (і ближнім, якщо він не звик, не привчений цього робити). Звичайно, коли більшість з нас опанує цю звичку, принаймні дуже хочеться вірити в це, ми не станемо відразу тією Європою до якої прагнемо, проте суттєво до неї наблизимось.

Невеличка ремарка. Загалом не все так добре в Західному світі як би нам хотілося вірити в це. Зокрема однією з причин, чому європейці такі охайні, принаймні,  у поводженні з власними домашніми тваринами, є той факт, що за не прибирання їх нещадно штрафують. Що ж, як би там не було, а чистота вулиць і ошатність місць прекрасна річ!

Сподіваємось, що не надмірно втомили вас.

З любов’ю, редакція сайту