Що не так з Конституцією України?

Певно, День Конституції України, який щорічно святкується 28 червня, є одним з найменш шанованих державних свят. Принаймні, найменш зрозумілим для широкого загалу населення. У чому ж річ, що не так у цьому державному святі? Щоб відповісти на це запитання, треба спочатку  з’ясувати, що являє собою Конституція. Питання, між іншим, цілком серйозне, бо багато громадян України стосовно цього не зможуть дати чіткої відповіді.

Отже, Конституція України – це Основний Закон України, що був ухвалений 28 червня 1996 року і того самого дня набув чинності. На згадку про цю подію в Україні щорічно саме цього дня, 28 червня, відзначається державне свято – День Конституції України. Зараз немає особливого сенсу вдаватися до подробиць, таких як: скільки статей і розділів налічує Конституція та про що саме в них йде мова. Питання в іншому: чому Конституція в українських реаліях найчастіше викликає негативні емоції, ніж будь-які інші?

Певно, через те, що по суті являючись Основним Законом країни, Конституція практично ніяк не впливає на життя її громадян, не регулює положення, які в принципі мала б регулювати, тобто в реальності ми навряд чи зможемо стати десь очевидцями її дієвості. Максимум, коли ми чуємо про Конституцію, звісно, окрім Дня її святкування, це з новин про засідання Верховної Ради, де до неї вносять чергові, мало кому зрозумілі поправки.

Але чому Конституція не дієва? – Можливо, хтось ставив собі таке запитання?

Щоб відповісти на нього, варто лише пригадати як взагалі ставиться до законів переважна більшість громадян України. – Вибірково, і це, певно, буде найтолерантніша відповідь. Загалом, більшість наших співгромадян намагаються жодні закони не виконувати, окрім тих випадків, коли виконання певного закону принесе особисто для них якусь користь.

Зважаючи на це, не варто дивуватися, чому в наших реаліях Конституція залишається швидше фікцією, ніж Основним Законом, якого необхідно дотримуватися. Так що справа не в Конституції як такій, справа в нас, а точніше, у нашому вибірковому ставленні до законів. І доки переважна більшість громадян не візьми собі за правило дотримуватись законів, при чому всіх, а не якоїсь вибіркової частини, доти Конституція буде залишатися лише тоненькою книжечкою з незрозумілим змістом.

Сподіваємось, що колись Конституцію України її громадяни почнуть сприймати дійсно як Основний Закон, і, відповідно, дотримуватимуться її.

З любов’ю, редакція сайту