Дитинчата валабі з Единбурзького зоопарку

Керівництво Единбурзького зоопарку, що в Шотландії, повідомило про народження відразу п’яти дитинчат двоколірного валабі. Малюки народилися кілька місяців тому, але тільки зараз вони почали показуватися з материнських сумок.

Вагітність у валабі триває лише від 33 до 38 днів, після чого на світ з’являється лисе, крихітне, рожеве дитинча. Наступні вісім місяців воно проводить у материнській сумці, а тільки потім покидає її. Проте у випадку небезпеки малюк тут же повертається назад до матері.

За словами доглядачів, деякі дитинчата вже почали на якийсь час виходити із сумок. – Вони знаходяться в тому віці, коли цікавість перемагає почуття безпеки. Вивчення навколишнього світу властиве усім здоровим і активним малюкам, – розповідає Лорна Хьюз, один з доглядачів зоопарку.

– Дитинчата знаходитимуться біля матері перші декілька місяців, а коли повністю відмовляться від материнського молока, тоді перейдуть на властиву для кенгуру їжу. Раціон валабі складає рослинна їжа – різні трави, листя кущів і невеликих дерев, а також злаки і кора.

Двоколірний валабі мешкає в Східній Австралії. Віддають перевагу лісам з кущами і рідколіссю з густим підліском.

Двоколірний валабі нагадує кенгуру, але має значно менший розмір і густу довгу шерсть. Самці більші і важчі за самок. Хвіст тієї ж довжини, що і тулуб. При швидкому бігу хвіст допомагає утримувати рівновагу.

Тривалість життя складає близько 15 років. Прекрасно адаптуються до життя в неволі, де активно розмножуються і доживають до похилого віку.

У дикій природі двоколірні валабі легко пристосовуються до умов проживання, що постійно змінюються, тому в деяких регіонах австралійська влада вимушена контролювати їх чисельність.