Вомбати

Вомбати дуже подібні до коал – представників підкласу сумчастих ведмедів. Вомбати взагалі схожі на ведмедів, але не є хижаками, оскільки живляться рослинами і грибами. Коали і вомбати мають багато спільного. Це стосується зубо-щелепної системи, будови і розташування кісток.

Живуть вомбати в норах, які риють собі самі. Цьому сприяє особлива будова лап, що мають по п’ять пальців, чотири з яких мають великі кігті. Лапки хоч і маленькі, але сильні. Сам тулуб теж невеликий, завдовжки лише 70-120 см. Маса тіла не перевищує 40 кг. Голова виглядає трохи непропорційно, хвіст укорочений.

Зубний ряд схожий з гризунами. На обох щелепах у вомбатів є гострі різці, кутніх зубів немає.

Вомбати найчастіше зустрічаються на півдні і сході Австралії. Їм потрібний м’який ґрунт, щоб вони могли його рити, адже майже усе своє життя проводять під землею. Нори вомбатів частенько складають безліч закутків, проходів, входів і перетинів. Вони досить глибокі і широкі, досягаючи в довжину десятки метрів.

Іноді тунелі в норах різних вомбатів перетинаються між собою, тоді утворюються загальні ділянки, які використовують спільно. Більшу частину дня вомбати сплять у своїх печерах, а вночі починають вести активний спосіб життя, шукаючи собі їжу. Що стосується хижаків, то вобматам особливо немає чого боятися. Найбільшу загрозу для них являють лише дикі собаки дінго.

Відбиттю нападів сприяє будова задньої частини тулуба. Вона складається з товстих кісток, хрящів, твердої шкіри, що дозволяє, обернувшись задом до супротивника, надійно закрити вхід у нору. Вобмат також може цією вагою роздавити нападаючого або переламати йому кістки. Крім того, задня частина тіла вомбата має своєрідний щиток, який також сприяє захисту при нападі ззаду.

Спереду, завдяки потужній голові, вомбату також не страшні напади. Він може буцатися і захищатися своєю головою. У цьому вомбат нагадує козлів і баранів. При нападі собаки він заганяє її в нору або притискає до стіни і здатен задушити. Але в більшості випадків вомбатам треба боятися людини, а точніше транспортних засобів, багатьох вомбатів збивають автомобілі.

Вомбати, як і інші тварини, мітять свою територію і захищають її від вторгнення. Вони скаляться, мотають головою і гарчать при появі чужака, тим самим проганяючи його зі своєї території.

Вомбати уміють плавати, лазити по деревах у разі потреби, також досить швидко бігають, особливо при загрозі. У них хороший нюх. Перетравлення їжі займає близько двох тижнів. Вомбати менше за інших тварин потребують води, тому жаркий клімат Австралії їм дуже підходить.

Сумки для виношування дитинчат розміщені в матерів на спині, де вони перебувають майже 8 місяців, потім до двох років біля матері доки не подорослішають. Живуть вомбати 15, рідше – 25 років.

Наступний пост

Вомбати-альбіноси

Цих симпатичних дитинчат довгошерстого вомбата рятувальники виявили на околиці австралійського містечка Сідуна в украй важкому ... Читати далі