Вомбати-альбіноси

Цих симпатичних дитинчат довгошерстого вомбата рятувальники виявили на околиці австралійського містечка Сідуна в украй важкому стані. Сама по собі ця знахідка дуже незвичайна: обидва малюки виявилися альбіносами, що зустрічається украй рідко.

Звичайний колір шерсті довгошерстих вомбатів варіюється від пісочного до сіро-коричневого або чорного. Цікаво, що шерстю вкрите не лише тіло тварини, але і поверхня носа.

Дитинчат передали в місцевий центр з порятунку тварин, де їх нагодували і оточили турботою. За останні тридцять років у цьому центрі були лише три вомбата-альбиноса, включаючи двох знайдених нещодавно маляток, яких назвали Айсі і Пола.

Довгошерсті вомбати – найдрібніший вид у сімействі вомбатів. Ці коренасті тварини завдовжки близько метра і вагою більше тридцяти кілограмів живуть у заплутаних підземних лабіринтах, довжина яких досягає тридцяти метрів. Свої притулки довгошерсті вомбати риють лежачи на спині. Можливо тому коридори підземних тунелів виходять широкими, а житла просторими.

За силу і напористий характер місцеві жителі називають цих вомбатів «бульдозерами». Серйозну небезпеку для цих тварин являють тільки великі хижі птахи і дикі собаки дінго. З дрібними суперниками на кшталт лисиць або домашніх собак довгошерсті вомбати розправляються, підминаючи їх під себе. Вступаючи в конфлікт за самку або захищаючи свою територію, самці кусають конкурентів за вуха або за бік.

Мила знайда

Це симпатичне дитинча вомбата на ім’я Мірі знайшли на швидкісному шосе, що сполучає два найбільші австралійські мегаполіси – Сідней і Мельбурн.

На жаль, мати малюка загинула під колесами автомобіля, і він залишився сиротою. Свою нову домівку і сім’ю Мірі набув у притулку для диких тварин. Тут за ним цілодобово доглядає няня на ім’я Еммі, яка щовечора забирає малюка до себе додому.

У певних ситуаціях вомбати здатні уживатися з людьми, поводяться доброзичливо і товариські. Проте ці тварини при першій же нагоді показують своє уміння захистити себе, маючи безстрашний характер, гострі зуби і потужні щелепи.

На відміну від інших австралійських сумчастих, вомбати наділені досить великим мозком, що в поєднанні із сильними природними інстинктами дозволяє вирощеним у неволі тваринам легко освоюватися з новим життям у природних умовах проживання, після того, як вони будуть відпущені на свободу з притулку.