В Африці

Тим часом поліція взялася за пошуки злодія-втікача. Кілька днів тому він поцупив з Англійського Банку величезну суму – п’ятдесят п’ять тисяч фунтів.

Інспектор поліції Фікс був переконаний, що злодій тікатиме з Європи до Африки на пароплаві. Коли Фоґ дістався північно-африканського міста Суец, Фікс уже чекав на пристані.

Фоґ послав Паспарту поставити йому в паспорті печатку про прибуття до Африки.

– Мені потрібно засвідчити свою подорож письмово, – пояснив він.

Зовсім випадково Паспарту запитав дорогу до паспортного столу саме в інспектора Фікса

Коли той побачив паспорт, то аж очі вирячив. На фотографії Філеас Фоґ був викапаний злодій-утікач. Інспектор вирішив, що знайшов злочинця.

Та Фікс не міг одразу викрити «крадія». Спершу йому потрібно було зібрати документи, які б давали підстави заарештувати підозрюваного.

Отож інспектор дізнався, куди прямує Фоґ, і надіслав до Лондона термінове повідомлення: «Я натрапив на слід нашого злодія. Їду за ним до Індії. Надішліть ордер на арешт до Бомбея!».

Фікс хутко зібрав крихітну валізу й зайшов на борт пароплава, що прямував до Індії.

Подорож виявилася виснажливою, однак Фоґ, як завжди, зберігав спокій. Він їв чотири рази на день та грав у карти з попутниками. Напевно, мандрівник усюди почувався як удома.

На два дні раніше за призначений термін пароплав причалив до Бомбея. Інспектор Фікс уже був готовий здійснити арешт, та дозвільні папери ще не надійшли.

– Єдина надія, – вирішив Фікс, – це перешкодити Фоґові виїхати з Індії.

Наступного дня інспекторові випала така нагода.

Гуляючи містом, Паспарту зайшов до одного індуського храму помилуватися архітектурою. Однак бідолаха не знав, що перед тим як зайти, потрібно було роззутися. Тамтешній жрець, побачивши таке нахабство, зірвав з мажордома взуття. Зав’язалася сутичка.

Фікс аж сяяв з утіхи:

– Я бачив, як слуга порушив закон, тож подбаю, щоб його заарештували й ув’язнили тут разом із господарем!

Інспектор прослідкував за Паспарту до залізничної станції й бачив, як він останньої миті вскочив до потяга, що вже рушав.

– До зустрічі в Калькутті, – зловтішно пробурмотів Фікс. – Спіймаю твого пана Фоґа там.