Велика панда

Велика панда або як її ще називають бамбуковий ведмідь, відноситься до родини ведмедів. Цей ссавець родом з центрального Китаю, тому із середини ХХ століття панда стала своєрідним символом цієї країни.

Панди живуть у гірських регіонах Китаю. Зазвичай велика панда досягає розмірів 1,2-1,5 метра і важить від 30 до 160 кг Від інших ведмедів її відрізняє довгий, до 12 см. хвіст. Її масивне тіло вкриває густе біле хутро, яке переходить до ніг у чорне.

Окрім цього чорне забарвлення має хутро навколо очей, утворюючи так звані «окуляри». На товстих і коротких задніх лапах є досить гострі кігті.

Панда всеїдна і хоча її відносять до хижих тварин, у більшості випадків вона живиться бамбуком, щодня з’їдаючи його до 30 кг Проте в її раціон можуть входити деякі комахи, а також пташині яйця.

Довгий час учені не могли визначити до якого точно класу відносити панду, адже вона має ознаки як єнотових, так і ведмежих.

Проте в результаті досліджень учені довели, що родичами великої панди є ведмеді, а найближчий з них – очковий ведмідь.

Велика панда – зникаючий вид, це пов’язано зі зменшенням популяції і низькою народжуваністю. На думку учених, панд у дикій природі залишилося мало – всього 1600.

Вона занесена в червону книгу і знаходиться під охороною. У Китаї, наприклад, за її вбивство передбачається серйозне карне покарання.