Підлітковий час

Підлітковий час стає справжнім випробуванням як для батьків, так і для їх дітей. І одна з основних проблем – це відсутність взаєморозуміння. А це часто відбувається через те, що діти дуже цінують схвалення однолітків і бояться втратити авторитет серед них – а це прямий шлях до конфлікту з батьками, для яких діти залишаються ще маленькими дітьми.

Що робити в цій непростій ситуації? Батькам проявити мудрість, бо не варто забувати, що ви теж колись були підлітками та проходили приблизно те саме, варто лише добре пригадати. Ну, а далі, можливо, вам допоможе в чомусь наступна стаття.

Батько отримав зашифроване послання від сина і зрозумів, що діяти треба негайно

“Уявіть собі картинку: ваш син чи дочка-підліток відправилися гуляти з друзями. Природно, ви дзвоните синові чи дочці, щоб узнати чи все в них добре. Вони, трохи нервуючи, звичайно, скажуть вам “Так”. Але це “Так” не скасовує того факту, що через певний час ви дізнаєтесь, що вони перший раз пробували алкоголь або щось гірше.

Берт Фалкс прекрасно розумів цю психологічну особливість підлітків і хотів уникнути подібних ситуацій з молодшим сином Дені. Він розумів, як важко буває з однолітками. Не дивлячись на те, що Фалкс звик довіряти синові, він хотів знати, що і в сина вистачить довіри прийти до батька по допомогу, коли в цьому виникне потреба. Тато розробив маленький секретний шифр, який мав би стати свого роду сигналом S.O.S. Використовуючи цей сигнал Ден міг не боятися осоромитися перед друзями, як це часто трапляється в підлітковому віці.

Геніальна ідея прийшла до батька після відвідування наркологічних клінік для підлітків. У розмовах з їх пацієнтами він часто ставив одне й те саме питання: “Скільком з вас доводилося опинятися в ситуації, коли в компанії починали робити щось, що вам не подобалося, лякало, бентежило, але ви наслідували приклад інших, боячись бути висміяними, і не бачили виходу?”

Руки піднімали всі, як один. От що згодом написав про це Берт:

“Якось мій молодший, Дені, збирався на вечірку. Я сказав, якщо щось піде не так, якщо він відчує себе незручно, нехай відправить букву “Х” будь-якому з членів сім’ї (мені, мамі, старшому брату чи сестрі). Той, хто отримує цей шифр, має слідувати простій інструкції –  через пару хвилин подзвонити на телефон Дена. Коли він відповість, станеться приблизно наступна розмова:

– Алло, так!

– Дені, дещо сталося і мені треба забрати тебе прямо зараз.

– Що таке?

– Розповім на місці. Будь готовий за 5 хвилин. Я приїду.

Після цього Ден із спокійною совістю каже друзям, що вдома щось сталося і йому треба терміново піти”.

Підсумувати цю повчальну історію можна наступним чином. Ден йде, але в очах друзів він не втік, а пішов “у справах”. У результаті підліток довіряє батьку і вже спокійніше реагує на компанію.

Найголовніше – не кидати свою дитину в біді за жодних умов. Упустити підлітка – простіше простого, а от збудувати довірливі стосунки, в яких дитина навчиться сама робити вибір між добром і злом на користь першого, безцінне!

Сподіваємось, ця стаття принесе користь вам і вашим близьким.

Редакція сайту