Найсильніші тварини

Коли ми говоримо про силу живої істоти, то чомусь уявляємо собі дуже велику тварину – слона, носорога чи горилу. Проте не завжди сила порівнянна з розмірами.

Буває, що і серед невеликих, а швидше маленьких істот, зустрічаються справжні силачі, здатні підняти чи пересунути предмет, вага якого в кілька разів перевищує їх власну. Так які вони – ці сильні тварини? Мабуть, це питання цікавить багатьох любителів природи. Так давайте ж подивимося, які з них дійсно найсильніші, і чи правильно вважати найсильніших істот – найбільшими.

Слони

Слони – найбільші і найсильніші сухопутні тварини, що мешкають на Землі. Наприклад, індійський, або азіатський слон завдяки своїй силі допомагає людям виконувати складну і важку роботу. В Індії слони давно вже состоять на службі в людини.

Вони піднімають і перетягують важкі вантажі (близько 9 тонн), які підняти людині не під силу. Проте відносно своєї власної ваги їх досягнення недостатньо великі – всього біля 1,7 частини від власної ваги.

Леопарди

Леопард – досить велика і сильна кішка. Цей хижак легко справляється з оленем, антилопою чи косулею, легко затягуючи тушу своєї жертви на гілки дерев, ховаючи її, таким чином, від інших хижаків. Але і леопард здатний впоратися з твариною, чия вага може бути всього в 2 рази більше за його власну, тобто близько 150 кг

Вінценосний орел

Вінценосний орел – найсильніший хижий птах Африки. Розмах крил вінценосного орла складає 2 метри. Нападає на свою жертву миттєво, не залишаючи шансу на порятунок. Полюють парами: один птах відволікає жертву, а другий нападає на неї.

Цей хижак здатний летіти із здобиччю вагою близько 16-17 кілограм, тобто в 4 рази важче за нього самого. Це досить агресивний і сміливий птах. Знаходячись у гнізді, і відчуваючи наближення небезпеки, він може атакувати не лише хижака, але і людину.

Горила

Горили – найбільші і найсильніші серед приматів. Мають сильні передні і задні кінцівки. Ця масивна тварина з дуже добре розвиненою мускулатурою, що має величезну силу. Особливу силу мають самці – в їх руках таїться величезна міць. Доросла горила здатна підняти вагу в 10 разів більше за власну.

* * *

Комахам далеко до ссавців і птахів, від яких вони відрізняються своєю будовою і розмірами, проте і вони можуть похвалитися своєю незвичайною силою.

Мурашки

Мурашки – добре відома комаха, що являється однією з найсильніших тварин планети. Маленька мурашка з легкістю переносить різні предмети, необхідні для будівництва мурашника, перемагає різних комах, що перевищують її в розмірі, а потім тягне їх на собі у свій «будинок».

Так, наприклад, звичайна мурашка може осилити вагу, що перевищує її саму в 10, а то і в 20 разів, а от мурашка-листоріз легко справляється зі шматком листка, який важче її в 50 разів. Це можна порівняти з лише тим, якби людина змогла підняти предмет, що важить близько 4 тонн.

Жук-носоріг

Жук-носоріг. Назву дістав через виріст, який нагадує ріг носорога. Цей жук легко побив рекорд мурашки: він здатний тягнути по землі або нести на собі вантаж у 850 разів важчій за нього самого, при цьому його розмір складає всього 25-40 мм.

Жук скарабей

Жук скарабей, або гнойовий жук – цей жук з легкістю справляється з вантажем, вага якого перевищує його власну в 1140 разів. Це можна порівняти з тим, якби людина змогла підняти шість двоповерхових автобусів. Розміри жука-скарабея від 3 мм до 7 см у довжину. І що цікаво, такий немаленький вантаж вони можуть тягнути, а вірніше укочувати на відстань до кількох десятків метрів.

Панцирний кліщ

Панцирні кліщі – найсильніші істоти, що живуть на планеті в співвідношенні сила/вага. Ця маленька істота здатна витримувати вагу в 1180 разів більше за власну. Можете собі тільки уявити, що це рівнозначно тому, якби людина могла б підняти вагу в 82 тонни.

От і виходить, що маленький – це зовсім не означає – слабкий! Як бачимо серед маленьких істот багато представників, здатних побити рекорди найбільших тварин планети.