Найдовший язик у тварин

Головна функція язика – це жування і заковтування їжі, проте якого тільки застосування язика не знаходять живі істоти. Родина котячих, наприклад, використовує язик як своєрідний гребінець за допомогою якого вони очищають шерсть, видаляючи з неї волоски, що випали. Крім того, таким язиком легко зчищати м’ясо з кісток своєї здобичі.

Представники родини псових завдяки своєму язику регулюють температуру тіла, використовуючи його як кондиціонер, який допомагає охолодитися в спекотний день. Язик у таких тварин, є єдиною частиною тіла, яка здатна випаровувати вологу.

Але є і такі представники тваринного світу, які використовують язик для добування їжі. Вони-то і мають найдовший язик серед усіх тварин.

Кажан

Ученим вдалося встановити, що володарем найдовшого язика серед ссавців є певний вид кажанів. Довжина його язика складає 8,5 см, що в 3,5 рази більше за довжину його власного тіла. Такий довгий язик потрібен кажану, щоб добувати нектар з однієї тропічної квітки. І що цікаво, з цієї рослини нектар добувати пристосувалися тільки ці кажани.

Дятел

Ми вже звикли чути в лісі стук дятла – так цей птах добуває собі їжу з-під кори дерев. Але як він дістає її? Відповідь: за допомогою довгого (близько 10 см) і шорсткого язика, який розташований у дятла в спеціальній порожнині черепа. На кінчику язика птаха є роговий гачок, за допомогою якого він підчіплює личинок, що ховаються, і затягує їх до рота.

Австралійська єхидна

Австралійська єхидна – це яйцеродний ссавець, що має подовжений трубчастий ніс, на кінці якого розташовані ніс і рот, власне, як і у всіх представників тваринного світу. Але от ротова порожнина в цього звірятка вузенька, а язик дуже тонкий і довгий.

Дитинча австралійської єхидни

Крім того язик вкритий спеціальною рідиною, яка виробляється слинними залозами єхидни і сприяє захопленню комах. Язик тварини висовується назовні на 18 сантиметрів, і це при тому, що частина його все-таки залишається в роті.

Змії

Змії – унікальні плазуни, що мають як довге тіло, так і довгий язик (до 25 см). За допомогою свого незвичайного роздвоєного язика змії легко прочитують інформацію про все, що їх оточує.

Язик змії знаходиться в постійному русі. Таким чином, він здійснює відбір часток води, ґрунту і повітря, аналізуючи отриману інформацію, яка дозволяє виявити здобич або потенційного ворога.

Корови

Корови – тварини, що мають досить широкий, шорсткий і довгий язик (до 30-45 см). Довжина язика залежить у першу чергу від віку і породи самої тварини. Такий язик коровам потрібен для захоплення трав’янистої рослинності, яку вона скошує різцями, розташованими на нижній щелепі.

Жираф

Жираф – найвищий з усіх ссавців, що живуть на Землі. Як не дивно, але і жирафу іноді не вистачає його зросту, тому він досить часто прибігає до допомоги свого довгого язика (45 см). Крім того, що язик жирафа довгий він ще і дуже гнучкий.

За його допомогою тварина легко обриває листя з дерев і кущів. Цікаво, що губи і язик у жирафа влаштовані так, що абсолютно не пошкоджуються, ні об колючки, ні об гілки дерев.

Хамелеони

Хамелеони – найбільш незвичайні ящірки. Однією з особливостей хамелеона є його язик, довжина якого може сягати близько 50 см. Зазвичай довжина цього органу відповідає довжині його володаря, тому, чим більше сама ящірка, тим довше її язик.

Але от розгледіти язик хамелеона в усій його красі можливо тільки завдяки прискореній зйомці. Увесь процес полювання (викидання язика і повернення його в початкове положення) триває близько 1/20 секунди. Цікаве те, що хамелеон за 3 секунди здатний розпізнати, а потім упіймати до 4 комах.

Мурахоїд

Мурахоїди позбавлені зубів, але вони їм і не потрібні, оскільки живляться мурахоїди дрібними комахами, такими як мурашки і терміти.

А от без свого липкого і довгого язика вони точно не обійдуться. Наприклад, у велетенського мурахоїда язик може досягати до 60 сантиметрів у довжину.

Комодський варан

Комодський варан – найбільша ящірка у світі. Його ще називають “наземним крокодилом”. Сама ящірка виростає до 3 метрів у довжину, а її язик – до 70 см. Важать комодські варани близько 70 кг.

Ця велика і потужна тварина здатна убити навіть буйвола. Для цього їй варто нанести тільки рану своїй жертві, а далі тільки переслідувати її і чекати доки вона не впаде намертво. Річ у тому, що в слині варана міститься безліч бактерій, які потрапляючи в рану жертви, викликають у неї зараження крові.

Синій кит

Синій, або блакитний кит – найбільша серед усіх живих істот, що мешкають на нашій планеті. Крім того отримав звання “володар найбільшого і найдовшого язика у світі”.

Тільки 3-метрового язика блакитного кита прийнято вимірювати не в довжину, а завширшки, оскільки він є величезним поршнем, що служить для фільтрації криля, що потрапляє в рот до кита разом з тоннами морської води.

* * *

От і виходить, що язик у кожного з видів тварин пристосований до місця існування і способу добування їжі. Він має величезну важливість для кожної з них.