Чорний носоріг

Чорний носоріг настільки ж «чорний», як і другий представник родини – білий носоріг – насправді зовсім не «білий». Колір шкіри носорога насправді залежить від забарвлення ґрунту, на якому живе той або інший вид. Просто ці гіганти обожнюють валятися в бруді і пилу, щоб уникнути сонячних опіків, через це їх сіра шкіра стає такого ж відтінку, як і цей самий пил: чорного – в районах із застиглою лавою, білого або червоного – на глиняних ґрунтах.

Чорні носороги не настільки великі, як білі, проте і вони можуть похвалитися значними габаритами: вага дорослих тварин сягає 2-2,5 т. при довжині тіла до 3,15 м. і висоті в плечах до 1,6 м. Тіло в них витягнуте і в цілому виглядає легшим, ніж у білого носорога, проте це, безумовно, оманливе враження. На голові розташовано від двох до п’яти рогів, передній з яких найбільший. Як правило, його довжина складає 40-60 см, проте в Кенії певний час жила самиця чорного носорога Герті, яка носила 138-сантиметровий ріг.

Головна відмінність чорного носорога – це його загострена верхня губа, яка звисає над нижньою у вигляді хоботка. З її допомогою тварина відриває від кущів листочки і молоді пагони, абсолютно не звертаючи уваги на гострі шипи і їдкий сік рослини. Цікаво, що цей вид носорогів навіть знаходячись на відкритій місцевості, обов’язково відшукає собі якийсь кущик, абсолютно не реагуючи на траву під ногами.

Чорний носоріг надає перевагу сухим ландшафтам. Плавати він майже не вміє, тому навіть невелика річка виявляється для нього непереборною перешкодою. Зате бігає він досить швидко і на невеликих відстанях здатний розвивати швидкість до 50 км/год. При пересуванні схильний більше довіряти нюху і слуху, ніж зору, який у нього розвинений слабо.

Характер у чорних носорогів, прямо скажемо, далеко не мирний. Відомі випадки, коли вони «сварилися» зі своїми сусідами-слонами, не бажаючи поступатися останнім дорогою чи місцем біля водопою. Іноді справа доходила навіть до бійки.

При зустрічі з людиною чорний носоріг, найімовірніше, кинеться в атаку на відміну від білого, який вважатиме за краще утекти з небезпечного місця. Оскільки бігає носоріг швидко, врятуватися можна тільки, якщо вчасно відскочити убік: такій величезній махині потрібен час, щоб відреагувати і розгорнутися у зворотному напрямі.

А от з буйволами, антилопами-гну і зебрами чорні носороги ніколи не сваряться. Більше того, з деякими жителями Африки їм навіть вдалося подружитися: на спині носорога часто можна побачити пташок – буйволових шпаків, які вишукують на його тілі паразитів. А під час грязьових ванн до носорогів з усіх боків мчать болотяні черепахи, бажаючи звільнити його тіло від кліщів, ну і, зрозуміло, перекусити. Цікаво, що процедура ця буває доволі болісною, але товстошкірі гіганти не скаржаться. До речі, товщина шкіри носорога може сягати 8 см.!

Живуть чорні носороги тільки на територіях, що охороняються: в національних парках Танзанії, Мозамбіку, ПАР, Замбії і Зімбабве.