Літаючі носороги!

Для того, щоб врятувати носорогів від браконьєрів екологам іноді доводиться прибігати до незвичних методів. Наприклад, не так давно стадо чорних носорогів були перевезені з південноафриканських степів на північ у бік річки Лімпопо.

Транспортування здійснювалося повітрям, і для цього довелося задіяти військовий гвинтокрил. Всього на нові для себе землі були перевезені 19 носорогів, більшість з яких дорослі тварини вагою більше за одну тонну!

Для того, щоб не травмувати носорогів під час перельоту, тварин приспали, що помітно полегшило не лише саме транспортування, але і підготовку до нього. За допомогою тросів кінцівки носорогів були прив’язані до гвинтокрила. Політ тривав близько 20 хвилин, і за цей час гвинтокрил здолав близько 25 кілометрів.

Передбачається, що нові землі, куди були перевезені носороги, набагато безпечніші, і браконьєри сюди практично не заходять. “Це було дивовижне видовище. Кожна з цих тварин важить тонну, а то і півтори, тому було дуже цікаво спостерігати, як же здійснюватиметься транспортування. Серед 19 носорогів були четверо особливо великих самців, вага яких перевищувала 2 тонни!”, – розповідає Майкл Раймондо, якому вдалося зафіксувати увесь процес транспортування носорогів повітрям.

“Транспортування наземним способом було неможливе, оскільки стадо чорних носорогів були виявлені в місцевості, куди неможливо було добратися вантажівками, тому ми вирішили скористатися військовими гвинтокрилами. Заздалегідь ми тестували гвинтокрили на вантажопідйомність і були впевнені, що техніка впорається”, – зауважує Раймондо.