Мова любові №5 – ФІЗИЧНІ ДОТОРКИ

Давно відомо, що фізичний доторк є способом вираження емоційної любові. Численні дослідження в царині дитячого розвитку дозволили дійти наступного висновку: малята, яких тримають на руках, обіймають і цілують, матимуть здоровіше емоційне життя, аніж ті, що їх залишали на довші періоди часу без фізичного контакту.

Фізичний доторк також виражає любов у шлюбі. Тримання за руки, поцілунки, обійми і сексуальні стосунки – це способи виразити емоційну любов до вашого партнера. Для деяких людей фізичний доторк є їхньою першою мовою любові. Без цього вони не відчувають, що їх люблять. Завдяки доторкам їхній емоційний резервуар наповнюється і вони почувають себе впевнено.

Стародавні мудреці говорили: «Шлях до серця чоловіка лежить через його шлунок». Багато чоловіків були відгодовані жінками, які повірили в цю філософію. Мудреці, однак, думали не про фізичне серце, а про «романтичний центр» чоловіка. Точніше було би сказати: «Шлях до серця деяких чоловіків пролягає через їхні шлунки». Я пригадую одного чоловіка, який сказав: «Д-ре Чепмене, моя дружина є куховаркою-гурманом. Вона годинами працює на кухні і готує вишукані страви. А я? Я люблю м’ясо з картоплею, кажу їй, що вона марнує свій час. Мені подобається проста їжа. Дружина ображається і каже, що я її не ціную. Я просто хочу полегшити коханій життя, аби не витрачати стільки часу на вишукані страви. Тоді ми більше часу проводили би разом і вона мала би більше енергії на інші справи». Очевидно, «інші справи» були ближчими до його серця, аніж вигадлива їжа.

Ця дружина була розчарованою в любові. У сім’ї, де вона виховувалася, її мама була прекрасною куховаркою і батько цінував це. Вона пам’ятає, як батько казав до мами: «Коли я сідаю до такого столу, мені так легко тебе любити». Він часто вихвалював її кулінарні здібності як наодинці, так і на людях. Дочка засвоїла приклад мами.. Проблема полягає в тому, що вона живе не зі своїм батьком. У її чоловіка – інша мова любові.

У розмові з ним небагато часу знадобилося, щоби зрозуміти, що «інші речі» були сексуальними стосунками, і, коли його дружина відповідала йому взаємністю, він відчував впевненість у її любові. Але коли, з будь-яких причин, вона відмовляла йому, усі її кулінарні вміння не могли переконати чоловіка, що його люблять по-справжньому. Він не мав нічого проти вишуканих страв, але в його серці вони ніколи не могли замінити того, що він вважав любов’ю.

Сексуальні стосунки, проте, є лише одним діалектом у мові фізичних доторків. З усіх п’ятьох відчуттів доторк, на відміну від інших чотирьох, не обмежується локалізованою ділянкою тіла. Дрібні тактильні рецептори розкидані всім тілом. Коли до них доторкаються чи їх натискають, нерви передають імпульси до мозку. Мозок інтерпретує ці імпульси, і ми сприймаємо, що те, до чого ми торкнулися, є теплим чи холодним, твердим чи м’яким. Вони викликають біль чи задоволення. В такий спосіб ми також можемо відчути, люблять нас чи ні.

Деякі частини тіла є чутливіші, ніж інші. Відмінність полягає в тому, що дрібні тактильні рецептори не розкидані рівномірно всім тілом, а є скупченими. Таким чином, кінчик язика є дуже чутливий до доторку, тоді як задня сторона плечей є найменш чутливою. Кінчики пальців і кінчик носа також є надзвичайно чутливими ділянками. Проте нашою метою є зрозуміти не неврологічну основу відчуття доторку, а радше його психологічну важливість.

Фізичний доторк може вибудувати чи зруйнувати стосунки. Він може передавати ненависть чи любов. Для людини, чиєю першою мовою любові є фізичний доторк, «тілесне послання» буде набагато промовистішим, ніж слова «Я ненавиджу тебе» чи «Я люблю тебе». Ляпас по обличчю є згубним для кожної дитини, але він є руйнівним для дитини, чиєю першою мовою любові є доторк. Ніжні обійми говорять про любов для будь-якої дитини, але вони кричать про любов для дитини, чиєю першою мовою любові є фізичний доторк. Те саме стосується і дорослих.

У шлюбі доторк любові може мати різні форми. Оскільки рецептори доторків розташовані по всьому тілі, ніжне торкання вашої дружини майже усюди сприйматиметься як вираження любові. Це не означає, що усі доторки були задумані як рівноцінні. Деякі задовольнять більше, ніж інші. Вашим найкращим інструктором є, звичайно, сама дружина. Зрештою, вона прагне любові. Вона краще знає, що сприймає як любовний доторк. Не наполягайте на тому, щоби торкатися до неї, як завгодно і коли завгодно. Навчіться говорити її діалектом. Для вашої половинки деякі доторки можуть створювати дискомфорт, деякі дратуватимуть. Наполягати на таких доторках означає виражати щось протилежне до любові. Це означає говорити, що ви не є чутливими до її потреб і мало дбаєте про її сприйняття приємного. Не припускайтеся помилки, переконуючи себе в тому, що доторк, від якого одержите задоволення ви, буде приємним для неї.

Любовні доторки можуть бути відвертими і вимагати цілковитої уваги, такі як масаж спини чи прелюдія, яка закінчується сексуальними стосунками. З іншого боку, любовні доторки можуть бути прихованими і вимагати лише хвилини: покласти руку йому на плече, коли ви наливаєте чашку кави, або потертися об нього, проходячи повз нього на кухні. Відверті любовні доторки, очевидно, забирають більше часу, і не лише самі доторки, але й розуміння потреб вашої половинки. Якщо масаж спини є освідченням у коханні чоловіку або дружині, то час, гроші й енергія, яку ви витратите на навчання масажу, виявляться доброю інвестицією. Якщо сексуальні стосунки є першим діалектом обранця чи обраниці, читання про мистецтво сексуального кохання і обговорення цього питання покращать ваше вираження любові.

Приховані любовні доторки вимагають небагато часу, але багато роздумів, особливо, якщо фізичні доторки не є вашою першою мовою любові і якщо ви не виростали в «сім’ї доторків». Сидіння поруч під час перегляду вашої улюбленої телевізійної програми не вимагає додаткового часу, але може переконливо виражати вашу любов. Торкання вашого чоловіка чи дружини, проходячи через кімнату, де вони сидять, забере лише хвилинку. Ви можете обмінятися швидким поцілунком чи обіймами, виходячи з будинку і знову, коли повертаєтеся, але це багато означатиме для ваших обранця або обраниці.

Коли ви дізнаєтеся, що фізичний доторк є першою мовою любові чоловіка чи дружини, у вираженні любові вас обмежуватиме лише уява. Придумати нові способи і місця, як і де можна торкатися, може стати захопливим викликом. Якщо ви не з тих, хто любить торкатися один одного під столом, ви тим не менше зробите відкриття, що це збагатить емоціями вашу вечерю в ресторані. Якщо ви не звикли триматися за руки на людях, ви помітите, що, минаючи автостоянку, можна наповнювати любовний резервуар. Якщо ви звичайно не цілуєте одне одного, сідаючи разом у машину, то виявите, що це покращить подорож. Обіймання вашої дружини перед тим, як вона йде в магазин, може не лише виражати любов, але й швидше повернути її додому. Спробуйте торкатися вашого чоловіка в нових місцях і попросіть його, щоби він розповів, чи приємні йому ваші доторки. Пам’ятайте, що його слово є останнім. Ви вчитеся говорити його мовою.

ТІЛО ІСНУЄ ДЛЯ ДОТОРКІВ

Все, що є мною, міститься у моєму тілі. Торкатися мого тіла означає торкатися мене. Відсторонюватись від мого тіла означає емоційно від мене дистанціюватися. У нашому суспільстві потиском руки ми виражаємо відкритість і соціальну близькість до іншої людини. Коли в окремих випадках один чоловік відмовляється потиснути руку іншому, він дає тим зрозуміти, що з їхніми стосунками не все гаразд. Усі суспільства мають деяку форму фізичних доторків як засіб соціального привітання.

У кожному суспільстві існують підхожі і непідхожі способи торкання осіб протилежної статі. Підвищена увага останніх часів до сексуальних домагань висвітлила ці невідповідні способи. Проте, які доторки є підхожими, а які ні, визначають самі подружні пари. Звичайно, суспільство засуджує фізичне насильство як таке, що неприпустиме, й тому засновує певні соціальні організації для допомоги дружинам і чоловікам, які зазнають насильства. Без сумніву, наші тіла створені для торкання, а не для насильства.

Наша епоха характеризується як епоха сексуальної відкритості і свободи. Проте ця свобода вже продемонструвала, що відкритий шлюб, в якому обидва партнери вільні мати сексуальну близькість з іншими особами, є неповноцінним. Ті, хто теоретично поділяють ці думки, згодом починають заперечувати їх на практиці. Щось у нашій потребі в інтимності і любові не дозволяє давати чоловіку чи дружині такої свободи. Емоційний біль є глибоким, і інтимність випаровується, коли ми усвідомлюємо, що обранець або обраниця перебувають в сексуальних стосунках з іншою людиною. Файли консультантів переповнені записами чоловіків і дружин, які намагаються дати собі раду з емоційною травмою, яку зазнали через невірність своєї половинки. Однак ця травма є надзвичайно складною для особи, чия перша мова любові – фізичний доторк. Те, чого вона прагне настільки сильно, – любов, виражена фізичним доторком, – тепер віддається іншому. Її емоційний любовний резервуар є не лише порожнім; він продірявлений вибухом. Щоби її емоційні потреби були задоволеними, потрібен капітальний ремонт.