Найкрасивіший павук у світі

Доктор Юрген Отто, що вивчає павукоподібних на заході Австралії, добився нечуваного наукового результату: за липень і серпень, проведені в польових експедиціях, він відкрив п’ять нових видів павукоподібних! У тому числі – павука, що дістав назву Jotus auripes, який, на думку усіх, що бачили його, цілком гідний звання найкрасивішого павука на планеті.

Досліджуючи павукоподібних на заході Австралії, дослідник Юрген Отто виявив п’ять нових видів, що належать до роду так званих «павуків-стрибунів», або танцюючих павуків, чиї самці дуже яскраво розфарбовані для привертання уваги самиць.

Уперше новий різновид павуків, який він назвав «павуками-павичами», доктор Отто побачив приблизно дев’ять років тому. «Я сфотографував їх, а коли приїхав додому і роздивився фотознімки, був просто уражений! – розповідає учений. – Вони просто приголомшливі! Сьогодні в Інтернеті можна побачити безліч їх фотографій, але вони все ще вражають людей своєю красою».

Вид, відкритий доктором Юргеном Отто 22 липня, виявився найкрасивішим. У павука Jotus auripes в передній частині тулуба є блискучі щетинисті виступи, що створюють голографічний візерунок, а на задній частині тулуба – яскраво-помаранчеві геометричні плями.

В цілому, за підрахунками доктора Отто, в Австралії сьогодні налічується більше 60 відомих видів австралійських павуків-павичів, 39 з яких були відкриті і дістали назви силами доктора Отто і його колеги за дослідженнями Девида Хіла.

«Практично у всіх видів павуків-павичів самці дуже яскраво забарвлені, – каже доктор Отто. – Таким чином вони привертають увагу самиць. При цьому в кожного виду візерунок свій, так що їх легко відрізнити один від одного».

Павуки-павичі – це різновид павуків-стрибунів, які живуть переважно на землі, в кущах австралійської засушливої місцевості. Помітивши самицю, павук-павич починає по черзі піднімати ноги і демонструвати черевце в повільній подобі ритуального танцю.

Самиця ретельно спостерігає за танцем, щоб переконатися, що він належить до одного з нею виду.

Окрім красеня-павука Jotus auripes, за це літо Отто виявив ще чотири види австралійських павуків-павичів.

«Кожен вид павуків-павичів стає для нас великим сюрпризом, – каже Юрген Отто. – Їх так багато і вони такі різні, що заздалегідь ніколи не знаєш, яке забарвлення побачиш на черевці, коли він почне свій ритуальний танець!»