Слоненя з Праги

Маленьке слоненя, що народилося в зоопарку Праги нарешті навчилося користуватися своїм хоботом. Як повідомляє прес-служба зоопарку, слоненя багато чому навчилося у своєї матері Дони, яка стала прекрасною матір’ю малюкові: вона уважно стежить за своїм чадом і навчає його усім слоновим премудрощам.

Малюка назвали Слонічка. Він допитливий і активний як усі слоненята його віку: Слонічка вивчає навколишній світ і налагоджує стосунки з іншими членами стада. Проте він доки досить неспритний і частенько не може утриматися на своїх ногах, але до нього відразу ж на допомогу приходить Дона, яка готова допомогти і підтримати свого малюка.

Саме вона навчає слоненя користуватися хоботом: на своєму прикладі слониха демонструє невмілому малюкові усі можливості використання головного слонового «пристосування». І вже на 23-й день свого життя слоненя почало помалу користуватися ним.

Своїм хоботом слоненя вже може брати їжу і поміщати її до себе в рота, підніматися з його допомогою після падіння, спілкуватися з іншими слонами. Це велике досягнення для нього, оскільки лише пару днів тому він усього цього не умів і був вимушений прибігати до допомоги матері-слонихи.

Слонічку можна часто бачити за грою зі своєю старшою сестрою Тонею, проте він доки ще малий і швидко стомлюється, тому йому доводитися усамітнюватися десь осторонь, щоб трохи подрімати. Слони відносяться до найбільших тварин планети: їх вага може досягати 5 т., тому слони сплять стоячи, інакше під їх власною тяжкістю можуть постраждати внутрішні органи.

Близько чверті ваги слона доводиться на його голову, яка тримається на міцній, короткій і малорухомій шиї. Така будова не дозволяє слонам опускати голову до землі, проте на допомогу слонам приходить хобот – довгий м’язистий орган.

Хобот – це верхня губа, зрощена з носом слона (м’язиста трубка з перегородкою усередині), на кінці якої розташовані ніздрі з рухливими «пальцями» – невеликими чутливими відростками. У африканського слона — два такі відростки. У індійського – один, розташований зверху над ніздрями. Середня довжина хобота – близько 1,5 метрів, а вага – близько 120-150 кг.

У XVIII столітті учені вважали, що хобот складається з одного цілісного м’яза. Проте сучасні дослідження довели, що в цьому органі 40 тисяч м’язів, тоді як у тілі людини – лише кілька сотень.

Цікавий факт: новонароджене слоненя не вміє перший час користуватися своїм хоботом. Щоб навчитися володіти їм, йому потрібні тривалі тренування. У цьому йому допомагають мати-слониха і його старші брати чи сестри.

У зоопарку Берліна підростає дитинча азіатського слона

32-літня азіатська слониха на ім’я Кева, що проживає у Берлінському зоопарку, завела потомство. Слоненя назвали Едгар.

Малюк, що став сьомим азіатським слоном Берлінського зоопарку, більшу частину часу проводить під строгим наглядом матері і її сестер.

Азіатський, або індійський слон у природі мешкає в Південно-східній Азії. Поширений від західних регіонів Індії і до західних частин Борнео. Азіатські слони є найбільшими сухопутними тваринами Азії.