Деякі беззаперечні істини, на яких тримається любов у родині

Є кілька опор, на яких тримається будівля родини. Часто вони потребують догляду та ремонту. Саме тому корисно зупинитися та призадуматись над основними точками родинної любові. Це ті малі речі, які перетворюють «спільне життя» на глибоке задоволення життям.

Любов кожного члена родини до самого себе.

Наскільки безглуздо воно б не звучало, насправді це ключовий елемент у житті кожного з нас. Насправді любити себе – означає вірити у свою вартість, позитивно оцінювати себе та відчувати свою значущість. Один з головних законів динаміки любові твердить, що оточуючі бачать нас та ставляться до нас так, як ми самі бачимо себе та ставимося до себе. Той, хто вважає себе килимком, з сумом зауважить, що й інші використовують його для того, щоб «витирати об нього ноги». Любити себе – ось найкращий спосіб зрозуміти, що таке «любов». Той, хто поважає себе, викликатиме в оточуючих поважне, шанобливе ставлення до себе.

Все почалося зі слів: «Так, я цього хочу!»

Життя удвох – це вибір; це зовсім не пісня про кохання, не якийсь інстинкт і не поезія. Це означає, що дві людини добровільно, серйозно, як личить дорослим людям, вирішили поєднатися фізично, емоційно та духовно, аби з двох окремих «я» створити нову одиницю: «ми». Вони створили команду, мета якої – разом йти дорогою життя як єдина сила. Таке важливе рішення необхідно приймати щодня знову й знову, особливо в найскладніші моменти. «Мені потрібна ти, а не твої досягнення, не твої послуги, не твої фінансові можливості тощо».

Любов складається із маленьких кроків:

щаслива родина – це результат розвитку. При цьому необхідно мати велике терпіння та ні в якому випадку не варто квапитися. Слід закріпити відповідальність за кожним членом родини, котрому відводиться певна роль, навіть у найпростіших життєвих ситуаціях. Хто завідує грішми, хто гуляє з собакою, хто готує їжу, хто керує машиною під час довгих поїздок, хто допомагає дітям робити уроки, хто ходить за покупками? Все це звучить не надто романтично, але розбудова родинної любові – це процес поєднання людей, які мають право на власні ідеї, бажання, потреби та характери, навіть абсолютно несхожі. Кожен повинен «звільнити простір» для інших у своєму житті.

У будь-якому випадку, родинне життя – це завжди чудова нагода для зросту, це «школа життя», в якій можна вчитися пізнавати одне одного та ставати кращим. Родинне життя розширює горизонти та дає нові перспективи, збільшує індивідуальні можливості, допомагає долати труднощі та вирішувати проблеми, робить людину сильнішою, кращою, мудрішою, завдяки чому вона стає «більшою мірою сама собою». Це інтенсивна цілодобова програма інтерперсонального «підвищення кваліфікації», де люди на досвіді вивчають найважливіші в житті предмети.

П’ять найважливіших уроків

Перший з них – вміння ділитися. Без цього родина – лише компанія згрупованих егоїстів. Ділитися – це сенс діяльності групи, яка зберігає динаміку «ми»: це стосується тіла, емоцій, думок, часу, місця та особистих речей.

Другий урок – терпіння. Кожна людина рухається, росте та розвивається у своєму ритмі та зі своєю швидкістю в будь-якій сфері – фізичній, емоційній, інтелектуальній чи духовній. Будь-яка спроба форсувати події може лише завдати шкоди.

Третій – вдячність. Це означає – вміти цінувати членів родини за те, ким вони є, та за те, що вони роблять.

Четвертий – вміння приймати оточуючих саме такими, якими вони є. Важливо розуміти оточення так, як розуміємо себе, вчитися терпіти ті риси, які, можливо, нам не подобаються.

П’ятий та найважливіший урок – прощення. Це ніколи не було просто; але це – єдина можливість зберегти любов.

У всьому цьому найсуттєвішим є спілкування.

Діалог – це кров, це сила родинного життя. Це обмін життям, міст між глибинними моментами, які без діалогу ризикують впасти у безодню самотності.

Неможливо уявити більше страждання, ніж бути поруч фізично, але емоційно залишатися дуже далекими.

Щирий діалог, коли люди спокійно та серйозно дивляться одне одному у вічі, необхідний для пізнання взаємних потреб і перш за все для пошуку рішень, які б влаштовували всіх. Адже в житті чимало важких моментів, тож думки можуть не збігатися; а тому дуже важливо навчитися мистецтву переговорів, завдяки якому ніхто нічого не втратить і ніхто нікого не переможе.

Тільки так можливо ефективно протистояти раптовим змінам та випробуванням, яких, на жаль, ніколи не забракне. Бути разом у всіх життєвих негараздах – ось що зміцнює родинні стосунки.

Секрет родинного щастя – пам’ятати, що любов треба плекати, як і все живе. Кожен член родини повинен присвятити для розвитку взаємовідносин свій час, розуміння, енергію та зусилля. А якщо вважати, що все може продовжуватися так, як воно є, то цілком можливо, що любов зів’яне та загине.

Недостатньо давати поживу раз на рік, з нагоди ювілею чи іменин. Це слід робити завжди, щодня, вважаючи приємною звичкою, а не тягарем. Необхідно відчувати та виявляти задоволення від того, що ви живете, відпочиваєте та розважаєтесь разом.