Посаг для життя

Усі батьки відчувають, що вони повинні навчити дітей чітких засад, котрим слід віддати перевагу, аби бути успішними. Йдеться про надійні орієнтири та компас для життя. Хоча сьогодні при передачі цінностей з покоління у покоління виникає чимало труднощів, все ж, якщо дитина відчуває, що батьки наполягають на цих пріоритетах, вона дякуватиме їм, оскільки зрозуміє, скількох духовних та етичних зусиль їм коштувало підготувати своє чадо до життя. Це – дар короткого безсмертя, котре зостається, аби додавати снаги. Так батьки, навіть після своєї смерті, завжди будуть з дитиною. Ось приклад, яким саме чином.

Віра в себе, розуміння власної ідентичності. Ваша дитина повинна сама взятися за кермо власного життя та обрати шлях. Це життя – її єдина можливість на землі. Не можна копіювати життя інших, не можна скаржитися на те, чого в тебе немає. Дитині потрібна мета, вона має знати, що може її осягнути і що лише в собі вона має змогу віднайти сили зробити це.

Віра в інших. Виходити треба з того, аби вміти оцінювати усе те прекрасне та цікаве, що є у ближніх, відкривати приховані скарби інших людей, своєчасно подавати руку допомоги дружнім жестом. Оточуючі можуть допомогти порадою та підтримкою. Жити по-справжньому – це жити разом.

Сила духу, сміливість, уміння завжди підніматися. Якою б не була проблема, ваша дитина повинна знати, що може подолати її. Жити – це завжди ризикувати. Дитина не повинна боятися помилок та невідомого, бо лише так можна пізнати щось нове. Не варто лякатися через помилки, адже в них криється урок на майбутнє. Саме завдяки цьому є змога іти вперед. Не можна вірити моді – вона обмежує вас в одязі, їжі та житті.

Уміння добре використовувати самостійність. Важливо, аби дитина знала, що може панувати над собою, тобто відповідати за свої рішення, емоції, внутрішнє життя. Вона ніколи не повинна звинувачувати інших або долю.

Приймати правила, принцип реальності. Ваші діти з часом працюватимуть, матимуть професійні обов’язки, їм доведеться додержуватися певних часових меж. Аби віднайти своє місце в житті, вони повинні зрозуміти, що необхідно дотримуватися певних правил. Всім нам доводиться виконувати певні завдання. Діяти – не значить підкорятися чи протидіяти. Це уміння володіти собою. І ще одна вкрай важлива річ: добро та зло існують, і лише сумління допоможе відрізнити одне від другого.

Визнавати інших, поважати відмінності. Мета життя – бути щасливими, а не в тому, аби бути першими. Дитина має навчитися бути чесною, ввічливою, терпеливою та сповненою поваги до ближніх. Не варто порівнювати себе з іншими: всі ми різні, і в кожному з нас є щось особливе. Краще хай дитина з гордістю подивиться на свої досягнення та навчиться відчувати, що вона не на змаганнях. Недоречно критикувати та оцінювати за зовнішнім виглядом.

Брати участь у загальному благоустрої та бути солідарними. Ваших дітей слід навчити солідарності. Деякі діти легко виявляють свої емоції, спілкуються без жодних труднощів; деякі ж живуть далеко від інших та окремо. У цьому немає їхньої провини. Основа родинної солідарності – взаємна чутливість, яка виявляється навіть у малій співпраці: допомогти мамі, не створювати безладу, аби не заважати іншим. Солідарність формується день за днем. Ваша дитина повинна відчувати себе музикантом великого оркестру. У кожного інструмента – своя прекрасна партія. Щодня дитина повинна брати «участь у житті». При цьому слід пам’ятати: ближні – це супутники, а не суперники.

Робота, творчість, відвага. Навчіть дітей підкоряти, досліджувати, брати на себе обов’язки. Хтось готовий на все, аби тільки досягти успіху: обманювати, приймати наркотики, штовхатися ліктями, кричати, сперечатися. Для того, аби піднятися вгору, необхідно йти сходинка за сходинкою, роблячи одне за одним невеличкі зусилля.

Дружба та справжня любов. Завдання батьків та родини в цілому – допомогти дітям зрозуміти непорушність зв’язків. Про це повинні говорити не лише почуття, але й розум. Дітям слід навчитися любити. Навіть якщо вони стають свідками численних розлучень, вони повинні вірити, що любити протягом усього життя можливо. Але любов – серйозна справа, а не гра. Тому необхідно тренувати серце.