Фізичний розвиток

«У десять років я почав швидко рости, так тривало впродовж трьох років. Тепер росту повільніше і думаю, що відтоді моя поведінка почала дуже відчутно змінюватися. Хочу сказати, що відтоді я й почав по-іншому мислити. Що я тоді відчував? Я цим надто не переймався. Був на голову вищий від усіх, і це мені подобалося». Маріо, 16 років

«Пригадую, що це був період, коли я не виглядала гарно в жодному одязі. Я аж ненавиділа себе… знаєте, як це буває… я з кожної дрібниці робила трагедію, незалежно, чи йшлося про речі, чи про одяг, чи про батьків. Мені ніщо не пасувало і ніщо не подобалося. З часом, як я подорослішала, то мій зовнішній вигляд почав мені подобатися дедалі більше і більше». Джованна, 15 років

Початок віку дорослішання має один дуже видовищний аспект – «вибух» зросту. До десяти років дитина росте помірно і ніби етапами. Між третім та дев’ятим роком життя дитина набирає по два або три кілограми упродовж кожного року.

У період дорослішання дівчата набирають приблизно п’ять кілограмів ваги і ростуть від семи до дев’яти сантиметрів на рік.

Вага хлопців збільшується на шість-сім кілограмів, а зріст – від дванадцяти до п’ятнадцяти сантиметрів упродовж п’яти-шести років.

У хлопців між дванадцятим та сімнадцятим роком життя подвоюється сила та маса м’язів. Підлітки, а особливо хлопці, швидко помічають значне збільшення своєї сили та фізичної витривалості. Це так званий період «Тарзана», час небезпечних трюків на вулицях та на шкільних подвір’ях. У середовищі ровесників помітне бажання наслідувати ватажка, а він поводиться ніби горила, яку випустили на свободу: починаються несподівані бійки, конкуренція, суперечки за те, хто перший зуміє перекинути дорожній знак і хто більше разів підтягнеться на турнику.

Видається, що в дитини-підлітка кров аж бурлить. І справді, у цьому віці серце молодої особи майже вдвічі збільшує свій об’єм, швидко ростуть легені, збільшується кількість поту, який виділяє організм, голос стає пискливим або ж хриплим, а ніс, як видається, росте зовсім незалежно від обличчя, і воно набуває якоїсь дивної форми і вигляду. Видовжуються ноги, розширюються плечі та грудна частина, але всі ці процеси відбуваються не гармонійно, ніби незалежно одні від одних.

Тіло підлітка нагадує хаотичну мелодію великого оркестру. А в цього оркестру є директор – гіпофіз, який розташований безпосередньо під мозком і виробляє спеціальні гормони.

Вони активізують інші залози, які своєю чергою виробляють гормони розвитку.

Найважливіші гормони – це відповідальні за статевий розвиток. Вони називаються тестостерон у хлопців та естроген у дівчат. Ці субстанції зі складною назвою надзвичайно важливі. Статевий розвиток найочевидніший, і молоді люди спостерігають за ним надзвичайно уважно.

Передавання життя

Між одинадцятим та чотирнадцятим роком щораз виразніше помітна відмінність між хлопцями та дівчатами. Тоді розпочинається розвиток ще не сформованої молодої людини, сповнений радісних відкриттів і невмотивованих страхів, а на його завершенні стоять статевозрілі чоловік та жінка, здатні передавати життя.

Підлітковий період – це час розвитку основних та другорядних статевих ознак.

Дівчата розвиваються раніше. Перші помітні прояви – це збільшення грудей та заокруглення стегон. Талія в дівчат тоншає, ноги ніби видовжуються, стегна наближаються одне до одного, і все це змінює пропорції тіла.

Середньостатистична тринадцятирічна дівчинка уже досягла 90% свого остаточного зросту.

З’являється волосся на лобку, а також під пахвами. Шкіра стає товстішою, а це спричиняє прищі, велику проблему багатьох дівчат-підлітків.

У певний момент починається перша менструація. Кожного місяця (приблизно раз на 28 днів) на поверхні яйника формується зріла яйцеклітина, яка потім звільняється і виходить з кров’ю через матку та піхву назовні. Зазвичай дівчата дізнаються про ці процеси заздалегідь, але це також може бути для них дещо соромливим моментом.

Дівчата-підлітки стають надмірно вразливими та дратівливими. Друзі та подруги зі школи повинні навчитися зі зрозумінням ставитися до цієї делікатної події.

У кожному разі це радісна подія: перша ознака жіночої зрілості.

Однією з перших ознак статевої зрілості в хлопців є збільшення об’єму яєчок, які на відміну від яєчників можна легко зауважити. Збільшуються розміри пеніса, з’являється перше волосся на лобку та під пахвами. На обличчі також помітний перший заріст, спочатку лише над верхньою губою та на підборідді. Змінюється голос.

А якщо в мене виростуть великі вуха?

Вибух фізичного зросту стає причиною багатьох проблем. Ось найважливіші з них.

Існує виразна відмінність періоду цих змін у дівчат та хлопців. Дівчата починають розвиватися приблизно на рік раніше своїх ровесників-хлопців. У мішаних класах та групах ця відмінність між хлопцями та дівчатами може спричиняти конфлікти.

Існують величезні відмінності між ровесниками однієї й тієї ж статі. В межах групи дівчат чи хлопців початок фізичного розвитку також не відбувається одночасно чи однаково. У групі семикласників ми знайдемо сильних і високих хлопців, у яких вже перший вус засіявся, а поруч з ними помітимо хлопчиків-дітей.

Наслідків такої непропорційності може бути чимало. У цей період багато дружніх стосунків, які здавалися тривкими та міцними, можуть розпастися, бо один з хлопців почав розвиватися швидше і більше не хоче знатися з дівчиськом. У класах та групах сильніші хлопці та розвинутіші дівчата починають керувати групою. Для всіх інших залишається роль сірих рядових. Також трапляється, що нижчі хлопці та фізично менш розвинені дівчата, форми тіла яких ще не почали набувати жіночних рис, почуваються в класі ізгоями. Вони часто впадають у меланхолію, втрачають впевненість у собі та людях, бо вважають, що на них чекає сумне майбутнє старої діви або невдахи. Це відчуття спричиняє неабиякий біль.

Час дорослішання – це період фізичної дисгармонії. У телебаченні, в ілюстрованих журналах, на обкладинках музичних дисків зображено ідеали чоловічого та жіночого тіла. Підлітки мріють, щоб стати саме такими. Однак їхні тіла ростуть якимись дивними темпами і зовсім не рівномірно: ніс зовсім не пасує до обличчя, ноги або надто худі, або надто товсті, зріст взагалі якийсь дивний, а волосся аж ніяк не хоче вкладатися тощо.

Підлітки дуже переймаються своїм фізичним розвитком. Якби біля дзеркала можна було прикріпити лічильник, то ми б довідалися, скільки разів кожного дня хлопці та дівчата заглядають до нього, щоб довідатися, як вони виглядають і чи можуть сподобатися іншим. На жаль, у цьому віці тіло недоладне й незграбне, оскільки воно перебуває на етапі «брунькування», а молоді люди надто жорстокі одні до одних і зловтішаються над фізичними недоліками одне одного.

Це також спричиняє біль.

«Я – учень п’ятого класу, і мені довелося змагатися зі серйозними труднощами. Мій брат постійно обзивається, кузин – також, я вже мовчу про однокласників. А все це тому, що в мене занадто великі вуха. Мені вдалося замаскувати цю проблему (а вона для мене дуже велика!) з допомогою довгого волосся. Впродовж шести місяців все було просто чудово. Я вперше в житті почувався нормальним, спокійним, у мене були друзі. Мені вже не треба було замикатися у своїй кімнаті, де хотілося лише плакати, стискаючи кулаки. Я переміг самотність і час від часу навіть виходив з друзями кудись до кав’ярні чи на прогулянки. На жаль, мій батько вирішив, що я мушу постригтися. І я знову став таким, як колись». Северин, 11 років

Батьки, вихователі, дорослі особи повинні звертати увагу на ці переживання підлітків і дуже делікатно допомогти їм помітити свої переваги, водночас не перебільшуючи вад. Так само пробудження статевості має бути періодом радісного відкриття. Тут дуже багато залежить від батьків і вихователів.

Інформації стосовно статевості мають бути докладними та вичерпними. Часто підлітки не мають відваги просити дорослих пояснити те, що їх цікавить, і тому обмінюються дивними інформаціями.

Найліпші вчителі сексуального виховання – це батьки. Лише вони можуть створити той клімат, який потрібний для обговорення сексуальності – клімат любові.