Дитинча жирафа із зоопарку Дікерсон

У зоопарку Дікерсон у місті Спрінгфілд (штат Міссурі) на світ з’явилося дитинча південноафриканського жирафа. Матір’ю стала 21-річна самка на ім’я Джіджет.

Ці чудові світлини були зроблені лише за годину після народження малюка. Малюк цілком здоровий і активний, що вселяє надію на його безхмарне майбутнє.

Південноафриканський жираф – підвид жирафа, який мешкає в ПАР, Зімбабве та Мозамбіку. Найбільші популяції цієї тварини зустрічаються в основному в заповідниках і в національних парках.

Жирафи – виключно травоїдні тварини. Їх будова і фізіологія дозволяють живитися листям крон дерев – на висоті, де в них немає конкурентів. Найулюбленішою їжею є листя акації. Губи і язик влаштовані таким чином, що не травмуються об колючки рослини. Щодня жирафи з’їдають близько 30 кілограм їжі, а за їжею проводять від 16 до 20 годин на добу.

Самці вважають за краще живитися листям, розташованим дуже високо, а самки живляться листям, що росте на рівні їх тіла. Потреба в рідині компенсується, в основному, за рахунок соковитої їжі, тому жирафи можуть обходитися без води упродовж кількох тижнів, що дозволяє їм виживати під час частих посух.

Зоопарк Х’юстону представив дитинча жирафа

Це миле дитинча масайського жирафа з’явилося на світ у зоопарку Х’юстону і відразу ж стало одним з улюбленців персоналу. Впродовж години після пологів малюк вже стояв на своїх ногах, що свідчить про те, що він здоровий і сильний малюк.

Вагітність у Тайри, матері новонародженого тривала, як і належить жирафам, рівно 14 місяців. Щоб уникнути неприємних сюрпризів за нею увесь цей період велося постійне спостереження з боку доглядачів і ветеринарів.

– У Тайры почалися перейми близько о 10:45 у вівторок, а вже о 12:45 вона народила прекрасного малюка, – розповідає Кім Сигл, старший доглядач зоопарку Хьюстона. – О 13:17 дитинча стояло на своїх ногах, а о 13:57 він почав пити молоко.

Щойно Тайра народила, вона відразу ж почала вилизувати свого малюка. Так поступають усі самки зі своїми новонародженими малюками в дикій природі. Це робиться для того, щоб не залишилося і «сліду» про цю подію. Річ у тім, що новонароджені дитинчата вкрай беззахисні до нападу з боку хижаків, тому матері якнайшвидше намагаються вилизати своє чадо, щоб у нього не було специфічного запаху, який привертає хижаків.

Крім того, таким чином вони стимулюють свого малюка на подальші дії і зміцнюють з ним взаємозв’язок. За словами доглядача, коли дитинча встало на ноги, Тайра стала ще уважніша до нього. Впродовж усього періоду пологів і після них, усі члени сімейства спостерігали за своєю подругою і підтримували її.

При народженні дитинча важило близько 74,8 кілограм, а зріст його склав 195 см. Малюк виявився здоровим хлопчиком.

– Це восьме дитинча в Тайри, тому цілком можна сказати, що вона досвідчена мати, яка вміє відмінно піклуватися про своє потомство, – говорить Кім.