Найшвидші птахи

Сокіл-сапсан

Свої швидкісні показники намагаються демонструвати не лише істоти, що мешкають на суші, але також ті, хто здатен піднятися високо в небо.

Швидкість тварин, що мешкають на суші, повністю залежить від будови скелета і від сили кінцівок. Швидкість пернатих, які ширяють високо в небі, залежить дещо від інших важливих чинників. Тут швидкість залежить не лише від будови скелета і від сили крил, але також і від особливого уміння користуватися всім цим. Про найшвидших птахів і піде наша розмова.

1 місце. Сокіл-сапсан

Сокіл-сапсан – це хижий птах розміром із звичайну ворону, проте це не заважає йому бути найстрімкішим серед усіх пернатих. Сокіл-сапсан полює в повітрі: перш ніж напасти на здобич, сокіл піднімається високо вгору, набираючи необхідну висоту, і тільки потім «блискавично» падає вниз. У такому падінні хижак розвиває швидкість аж до 350 км/год.

2 місце. Чорний стриж

Чорний стриж – головний суперник сокола-сапсана в швидкісному польоті, а також одна з його жертв. Проте сокіл сильно програє стрижеві в горизонтальному польоті, що дозволяє тому вислизати від свого ворога. Хоч чорний стриж і невеликий птах (розмах його крил – 40-46 см), але він з легкістю розвиває швидкість до 150, а то і 180 км/год.

Ці птахи усе своє життя проживають у повітрі, там вони проводять усі 24 години на добу. Ці птахи примудряються навіть спати в польоті: піднявшись на висоту від 2 до 3 тисяч метрів, вони кружляють там по спіралі, прокидаючись через кожні 5 секунд, щоб зробити черговий помах крилами.

3 місце. Сіроголовий альбатрос

Сіроголовий альбатрос – морський птах, в якого найбільший розмах крил – 3,5 м! Природно, що альбатрос не може здійснювати таких запаморочливих піке як сокіл-сапсан, проте він може летіти зі швидкістю до 130 км/год, яку здатен підтримувати впродовж 8 годин.

Окрім цього він може спати на висоті близько 2-3 кілометрів, кружляючи практично на одному місці.

4 місце. Гага

Гаги – вид великих морських птахів. Гага в горизонтальному польоті може розвинути швидкість до 100 км/год. Хоч вона і не така швидка як альбатрос, проте, має прекрасні якості плавця: за допомогою своїх крил гага може пірнати на глибину до 20 метрів, де вона ловить рибу, ракоподібних, різних молюсків. На сушу гаги майже не виходять.

5 місце. Голуб

Голуби – прекрасні літуни, що мають неймовірну пам’ять. Завдяки цій якості поштові голуби використовувалися в усі часи для пересилки кореспонденції. Швидкість польоту поштового голуба – 85-100 км/год. Можуть знаходитися в польоті близько 16 годин – без відпочинку!

6 місце. Шпак

Шпак – невеликий птах, який не лише прекрасно співає, але також прекрасно літає, розвиваючи швидкість польоту до 70 км/год. Шпак може долати сотні кілометрів під час щорічної сезонної міграції. Не можна не зауважити, що шпаки здатні на високій швидкості влітати в отвір свого «будиночку» і при цьому він абсолютно не травмується.

7 місце. Дрізд-горобинник (Чикотень)

Дрізд-горобинник – відрізняється від інших дроздів способом життя. Любить селитися в невеликих перелісках і паркових зонах – у густих лісах цю пташку не зустріти. Сама назва цього птаха, свідчить про його надзвичайну любов до горобини. Не дивлячись на те, що він трохи більший за шпака, проте швидкість в нього менше – близько 65-70 км/год.

8 місце. Ластівки

Ластівок дуже часто плутають із стрижами, проте, у ластівок ширші крила і більше виражена «вилка» хвоста. Крім того ластівки програють стрижам у швидкості. Швидкість ластівки близько 65 км/год. Проте ластівки набагато маневреніші за стрижів, вони можуть легко і не лише на великій швидкості, але і практично на місці, розвернутися на 360 градусів.

9 місце. Звичайний боривітер

Звичайний боривітер – хижий птах, далекий родич сапсана. Полює на невеликих гризунів, нападаючи на них згори. Розвиває швидкість до 60-65 км/год. Легко змінює повільний і стрімкий політ, віддаючи перевагу м’якому плануванню в повітрі.

10 місце. Чиж

Чиж – маленька співоча пташка, яка майже не спускається на землю, вважаючи за краще сідати на гілки дерев. У повітрі чиж здатний розвинути швидкість до 60 км/год.