Подвійна моральність

Статевість «входить» у групу дуже швидко. Особливо, якщо група складається з хлопців та дівчат. Зазвичай це починається з наголошення фізичного боку сексуальності; не забуваймо, що це період «вульгарних» слів, анекдотів, жартів.

Лагідна дружба між хлопцями та дівчатами трапляється все рідше.

Конформізм і тут все нищить. Навіть не бажаючи цього свідомо, дівчата та хлопці починають поводитися згідно з «очікуваннями сексуальної ролі». От як один психолог пояснює це явище: «Дуже часто в житті ми чуємо: хлопці повинні бавитися машинками, а дівчатка – ляльками; хлопці швидко замурзуються і їхні ігри агресивні, а дівчатка дуже дбають про свій зовнішній вигляд і бавляться в мами-доні; натомість пізніше чоловіки готуються до кар’єри, а жінки – до подружжя. Є люди, які мають чіткі уявлення про те, що мають робити хлопці, а що – дівчата, і ці очікування передаються з покоління в покоління. Очікування ролі обмежують нашу поведінку. Кожен із нас, чоловік чи жінка, має цілу низку можливостей на емоційному та діяльному рівні, які спільні для всіх, бо всі ми є людьми. Кожен з нас має свої сильні та слабкі риси характеру».

Так само, як хлопці плутають вульгарність з мужністю, так дівчата плутають «кокетство» з жіночністю. Наприклад, дівчата переконані, що це хлопець має перший зателефонувати дівчині, а їй залишається лише чекати на дзвінок. Якщо ніхто до неї не телефонує, дівчина почувається покинутою.

Вимоги сексуальної ролі настільки важкі, що можуть призвести до того, що прийнято називати «подвійною моральністю». Хлопці повинні «намагатися отримати те, чого хочуть», а дівчата повинні тримати їх на безпечній відстані, «щоб не допустити надто близько». Хлопці повинні простягати руки, а дівчата – сором’язливо захищатися жестами та криками.

«У моїй школі, якщо ти не вихваляєшся всім і кожному, наскільки ти близький з дівчиною і що ви разом робили, то тебе починають прозивати підарасом або якось подібно. Я вважаю, що це повна дурня. Думаю, що багато хлопців фантазують, щоб просто зберегти репутацію крутих». Севастіян, 14 років

Лише розваги?

Очікування сексуальної ролі – це один з найбільш вишуканих способів ошукування хлопців та дівчат. Отож, легко зрозуміти такий факт:

«Якось у класі ми зробили експеримент: упродовж одного дня дівчата і хлопці помінялися ролями. Кожен мусив уявити собі те, що відчуває інша особа й відповідно поводитися. Хлопець, який був зі мною в парі, зізнався, що дівчиною набагато ліпше бути, бо не треба перейматися тим, чи знаєш, що робити і чи ти добре впорався із завданням, чи тебе вважають крутим тощо. Він також сказав, що хлопець завжди відчуває тиск, оскільки постійно мусить «діяти».

Я не вірила своїм вухам, бо мені завжди видавалося, що хлопцем бути набагато легше. Адже хлопці не мусять перейматися тим, наскільки вони красиві, і не мусять вважати на те, що вони роблять. Бо ж вони роблять все, що їм заманеться і зовсім не дбають про свою репутацію. Але однокласник відповів, що це не так, бо хлопці також переймаються своєю репутацією, тільки зовсім по-іншому. Вони завжди вдають дуже досвідчених і бувалих. А ще він сказав мені, що розмова з дівчиною завжди дається йому дуже важко, бо він боїться, що вона вважатиме його не надто симпатичним, цікавим тощо. І він боїться сказати чи зробити щось недоречне.

Це допомогло мені зрозуміти, що в нас багато спільних проблем. Якби ми порозмовляли про це, то уникнули б багатьох напружених ситуацій. Але кожен з нас вважає, що інша особа має проблеми, і тому всі мовчать». Росана, 14 років

Хлопці та дівчата: Взаємне пізнання

Хлопців притягує все те, що дає їм змогу показати свою фізичну силу: боротьба, володіння, здобування. Сила – от їхня перевага. А насилля – їхня спокуса. Спосіб чоловічої любові схиляється до «зваблення».

Дівчина схильна жити у світі своїх внутрішніх думок, почуттів та мрій. Її приваблює все емоційне. А уявлення про любов у неї базується насамперед на дружбі, на пошуку емоцій і внутрішнього комфорту, на цінуванні. Вона менш пристрасна. Нормальна ціль її життя – бути люблячою та відданою матір’ю.

Дівчата глибоко цікавляться особами, хлопці – речами. Дівчата інстинктивно «відчувають» неспокій, страждання та радощі інших. І вони беруть у цьому участь. Натомість хлопці звикли приглушувати свою емоційність: «Не поводься, як дівчисько!» – кажуть малим хлопчикам.

Це відмінності, які характерні для «статевих ролей», і часом вони змушують людей до подвійної моральності.

Треба пам’ятати, що переваги й вади існують для того, щоб розглядати їх разом. Це завдяки їм ми сприймаємо чоловіків та жінок як істот, що потрібні одні одним. Жодна зі статей не є ані ліпшою, ані гіршою від іншої. Тут ідеться не про суперництво, а про любов.

Дівчата і хлопці повинні навчитися пізнавати і шанувати одні одних. Лише таким чином у потрібний момент вони зможуть навчитися любити одні одних.