Бабуїни – перше знайомство

Свою наукову назву, що означає в перекладі з грецької «собакоголовий», бабуїн отримав завдяки занадто витягнутій морді, незвичайній для приматів, себто мавп. Ще одна особливість бабуїна – жовто-коричнева шерсть, що вкриває майже весь його тулуб, за винятком живота.

З усіх приматів, що живуть у Центральній і Східній Африці, бабуїни найчастіше перетинаються з людиною. Розумні і винахідливі, вони здійснюють набіги на просяні і маїсові поля і роблять це з такою спритністю, що місцеві жителі вже давно сприймають їх виключно як шкідників.

Бабуїни, або жовті павіани, легко пристосовуються до життя в найрізноманітніших умовах і однаково комфортно себе почувають як у саванних і степових районах, так і в лісовій і гористій місцевості.

Головна умова – наявність джерела води і безпечних місць для ночівлі. Якщо води в надлишку, бабуїни приходитимуть на водопій щодня, проте і в посушливі часи вони знайдуть вихід з ситуації, злизуючи уранішню росу зі своєї шерсті.

Місця для нічлігу, які вони влаштовують у кронах дерев або на плоских виступах скель, чимдалі від хижаків, бабуїни покидають уранці, близько сьомої-восьмої години, і, поки малюки грають, доглядають один за одним, вичісуючи шерсть. Завершивши приємні уранішні процедури, вони вишукуються в щільні колони по дві-три тварини і так йдуть, поки соковита трава чи коріння рослин не привернуть їхньої уваги.

Далі вони розходяться і приступають до трапези, а через три години повертаються до місця відпочинку. Пересуваються бабуїни на чотирьох лапах, високо піднявши довгий хвіст і тримаючи його під певним кутом до тулуба.

Перечекавши жару, близько шостої години вечора, бабуїни виходять на пошуки вечері. День завершується тим, з чого починався, гігієнічними процедурами, які не лише підтримують чистоту, але і зміцнюють зв’язок між членами однієї групи.

Бабуїни їдять, сплять і подорожують групами по 50-80 тварин, що складаються із семи-восьми дорослих самців, декількох десятків самок і їх дитинчат. Головна роль у зграї належить самкам, а самці, дорослішаючи, покидають групу. Щоб стати членом іншої групи, самцю доводиться поступово налагоджувати стосунки з найбільш авторитетними самками, виказуючи їм свою повагу і захищаючи від хижаків.

Деякі конфлікти самці залагоджують за допомогою дитинчат, використовуючи їх як страховку – узявши малюка під руку, слабкіший самець підходить до сильного, знаючи, що той не спричинить йому жодної шкоди.

Бабуїни всеїдні і живляться як тваринною, так і рослинною їжею, хоча основну частину їх раціону складає трава і коріння рослин, а також ягоди, насіння, кора і листя. Також вони живляться комахами, рибою, птахами і їх яйцями, гризунами.

Головні природні вороги бабуїнів – люди і леопарди. І якщо голодних хижаків ці безстрашні забіяки в змозі прогнати, вишикувавшись у лінію і оголивши свої гострі ікла завдовжки близько п’яти сантиметрів, то від людини бабуїни вважають за краще врятуватися втечею, прекрасно знаючи, що їх сили нерівні.

Наступний пост

Бабуїни. Більш докладно

Бабуїна називають інтелектуальною мавпою і стверджують, що їх кмітливість і прагнення жити в соціумі перевершують ... Читати далі