Життєвий досвід

Два попередніх дописи (1, 2) виявилися дещо емоційними, і цілком можливо, у певній мірі комусь образливими. Тому варто сказати кілька слів (а точніше написати кілька абзаців) про те, що можуть дати старші люди підростаючому поколінню.

Найперше – це любов, турбота. А по-друге – передати життєвий досвід, у чому теж певною мірою проявлятиметься турбота. Проте не треба плутати процес ділення життєвим досвідом, який найчастіше набуває форми довірливої розмови, із згадуванням «старих, добрих часів», тобто знову ж таки – з ностальгією за минулим! Тут хіба що можна поділитися як нинішні часи відрізняються від часів власного дитинства, юності, молодості.

До речі, не варто забувати, що попри відмінності в умовах життя (варто зауважити, часом досить суттєвих), люди за останнє століття мало змінилися в плані почуттів та емоцій. Вони так само закохуються, сваряться, миряться, очікують кращого від майбутнього попри всі несприятливі обставини сьогодення. От ці історії про реальне, а не вигадане життя, дітям і молоді завжди буде цікаво послухати: у них вони завжди зможуть знайти щось цікаве і повчальне для себе, можливо, уникнути якихось помилок молодості.

Адже в чому суть так званих «помилок молодості»? Це переконаність у тому, що все, що діється в твоєму житті унікальне і трапляється в перший раз. Так. Тільки вперше в твоєму житті, а не в житті попередніх поколінь, які більш за все стикалися із схожими проблемами в стосунках з однолітками, старшим поколінням, зокрема з батьками, з протилежною статтю. Коли підлітки, а передусім саме в них виникають подібні проблеми, узнають, що щось подібне відбувалося і з їхніми дідусями та бабусями, часто в них з очей спадають рожеві або чорні окуляри.

Для них стає очевидним той факт, що насправді нічого особливого, унікального в їх проблемах (чи «проблемах» – як виявиться згодом) немає. А це зможе когось оберегти від маси неприємних наслідків, пов’язаних з помилками молодості, з якими декому приходиться жити решту життя. Адже недаремно сказано, що «молодість – це життя в борг: чим більше позичиш у молодості, тим більше прийдеться віддавати в старості». Та що там наслідки, комусь це зможе реально зберегти життя…

Крім того, такі відверті, задушевні бесіди з молодшим поколінням не залишать літніх людей на самоті, а саме самотність стає для багатьох з них справжнісінькою мукою. А так, маючи слухачів, можна знайти і в старості свої переваги та плюси, головне тут, намагатись знайти їх.

Редакція сайту