Бабуїни. Більш докладно

Бабуїна називають інтелектуальною мавпою і стверджують, що їх кмітливість і прагнення жити в соціумі перевершують шимпанзе. Родовід бабуїнів веде до павіанів. За особливою формою черепа з витягнутою мордою їх легко упізнати. Назва відбиває цю ознаку – собакоголова мавпа. За жовтувато-сірий відтінок шерсті тварин іменують жовтими павіанами. Розмір дорослої тварини без хвоста сягає 75 см. Довжина хвоста може сягати 60 см. Незграбні, на перший погляд, бабуїни відрізняються спритністю.

Активні і допитливі мавпи мешкають у соціумі. Поодинокого життя не ведуть. Стосунки в зграї з 50-80 тварин складаються на основі головної ролі самців і декількох самок. Щоб перейти дорослому самцю в іншу зграю, треба захищати авторитетних самок від хижаків і проявляти до них повагу. У зграї бабуїнів у середньому 6-8 самців, десятки самок і дитинчата різного віку.

Бабуїни ходять на чотирьох ногах, тримають хвіст під кутом до тулуба. Довгі хвости, високо підняті вгору, видно здалека при переміщенні зграї. Основне місце розселення жовтих павіанів у Середній і Східній Африці – саванні і степові райони, хоча і в гористій місцевості мавпам комфортно за умови джерел для водопою. Бабуїни добре пристосовуються як до скелястих місць проживання, так і лісової гущавині. Скрізь знаходять безпечні укриття для ночівель.

Мавп ваблять поселення людини і посадки сільськогосподарських культур. Набіги на маїсові чи просяні поля – звичайне явище з життя бабуїнів. Людини не бояться, жебрачать і крадуть за першої нагоди. За набіги на поля місцеві жителі їх вважають шкідниками. Якщо стосунки з людьми стають небезпечними, мавпи рятуються втечею, не вступаючи в боротьбу. Бабуїна легко приручити, тоді він стає відданим і улюбленим другом. У Стародавньому Єгипті було прийнято в багатих сім’ях утримувати таких домашніх тварин.

У природі із сильними і розумними бабуїнами можуть впоратися не всі хижаки. Нападають на них голодні леопарди, гієни, шакали, леви, яким бабуїни протистоять із безстрашною завзятістю. Вишикувавшись у лінію і оголяючи ікла, мавпи показують уміння протистояти ворогові.

Характер і спосіб життя бабуїна

Бабуїни ведуть стадне життя: разом переміщаються, живляться, ростять дитинчат, ночують і захищаються від ворогів. Серед мавп встановлена своя ієрархія. Статус шанованої тварини підтверджується відповідними жестами.

Кожне сімейство бабуїнів займає велику територію до 13-15 кв. км, але межі ділянок розмиті. На одному водопої можуть збиратися по декілька споріднених стад, і такі явища досить часті.

Переміщаються жовті павіани організованими групами. Попереду і в кінці йдуть самці з нижчого ступеня ієрархії, що охороняють стадо. В глибині пересуваються самки з дитинчатами. Поблизу йдуть самці. Якщо з’являється ворог, то стадо займає захисну позицію, яка устрашає навіть гепардів. У разі сутичок атаку стримують самці, інші розбігаються в різні боки, щоб супротивник розгубився за ким бігти. Про бабуїнів кажуть, що їх рятує згуртованість і організованість.

Давно помічена взаємодія бабуїнів з антилопами та іншими копитними для забезпечення безпеки. Антилопи мають тонкий нюх. Коли вони кидаються до втечі, – це сигнал небезпеки. Якщо бабуїни тривожно кричать, то антилопи готуються до появи хижаків. Тварини користуються відмінною роботою органів чуття дружніх до себе мешканців природи. Гострий нюх антилоп і прекрасний зір бабуїнів служать обопільній безпеці. Також зграї мавп можуть відбити спроби наближення гепардів, головних ворогів антилопи.

У денний час бабуїни зайняті важливим заняттям з очищення шерсті один одного від паразитів. У процедурах проявляється рангове положення тварин. Якщо ватажок показує, що готовий відпочити, то відразу декілька мавп прямує до нього, щоб почистити його шерсть. Таке ж ставлення проявляється до головних самок і малюків. Інші члени стада очищають один одного по черзі, міняючись місцями.

Гігієнічні процедури дуже важливі як профілактика від заражень і хвороб. Очищення від комах, бруду, розчісування руками шерсті приносить задоволення і приємні відчуття мавпам, вони навіть закривають очі від задоволення. Стосунки між членами сімейства багато в чому залежать від того чи допущений до такої процедури бабуїн.

Ночують тварини на високих гілках дерев, де почувають себе в безпеці від великих змій і хижаків, які полюють у темряві. Тільки після світанку мавпи сходять вниз.

Харчування бабуїна

У харчуванні невибагливі і легко пристосовуються до різного корму. Головне в раціоні – наявність води. У посушливі дні тварин рятує уранішня роса на рослинах і навіть на своїй шерсті, яку вони злизують.

Їдять бабуїни листя, коріння, насіння, плоди, цибулини рослин. З тваринної їжі велику частину складають равлики, риба, птахи, комахи, ящірки, миші та інші дрібні гризуни. Травлення бабуїнів схоже з людським, тому поцупити щось смачне в туристів з будиночків, наметів або прямо з рук – звичайна забава тварин.

Тривалість життя бабуїна

Малюки постійно знаходяться поряд з дорослими тваринами в іграх освоюючи науку виживання. Найменші переміщаються разом з матір’ю, вчепившись в її шерсть. Самка з дитинчам вправно стрибає по деревах і втікає в разі небезпеки. У конфліктах ніколи не нападуть на того, хто тримає дитинча.

Новонароджене дитинча має бархатисту шубку з чорного хутра, яка з часом світлішає і стає, як доросла, жовто-сірою. Маленький бабуїн оточений увагою і турботою дорослих.

Багато бабуїнів живуть у зоопарках. Середній вік життя жовтого павіана, або бабуїна, 40 років. Побачити тварину можна в багатьох зоопарках світу, оскільки бабуїни невибагливі і доброзичливі до оточення.

Попередній пост

Бабуїни – перше знайомство

Свою наукову назву, що означає в перекладі з грецької «собакоголовий», бабуїн отримав завдяки занадто витягнутій ... Читати далі

Наступний пост

Бабуїни проти Huyndai

Як думаєте, що буде, якщо мавп запустити в салон автомобіля? Правильно, нічого доброго. Проте сама ... Читати далі