Філіппінський довгоп’ят

Уявіть: нічні джунглі, десь вдалині чутні голоси диких тварин і раптом прямо з-під ніг вистрибує дивна істота. З легкістю, практично не розганяючись, долає декілька метрів, усаджується на гілку і дивиться на вас своїми величезними, немигаючими очима. Потім, мабуть, втрачає інтерес і відвертається. При цьому її голова повільно робить поворот на 360 градусів.

Кадри з фільму жахів? А от і ні – звичайні філіппінські будні. Тут живе маленький забавний примат – сіріхта або філіппінський довгоп’ят, який обожнює наводити жах на вразливих туристів. Та що там туристи – місцеві жителі вважають його близьким другом темних сил і свято вірять, що його голова живе окремо від тіла.

Вигадки, звичайно, проте філіппінський довгоп’ят здатен здивувати будь-якого вороже налаштованого скептика. Узяти, приміром, його очі – якщо порівняти їх розмір у пропорції до довжини тіла, то виходить, що це найбільші очі серед усіх відомих ссавців. Сіріхту навіть внесли до Книги рекордів Гіннеса, як володаря найбільших органів зору.

У філіппінського довгоп’ята добре розвинені задні кінцівки і подовжені кісточки. Саме з їх допомогою він здатний здійснювати стрибки з місця на відстань до кількох метрів. Пальці в нього довгі з досить помітними суглобами і великими подушечками, схожими на присоски. Забавно, але якраз такі пальці і малюють кіношним інопланетянам.

Та все ж сіріхта – це цілком земна істота. Зустрічається він на островах Філіппінського архіпелагу. Тут він віддає перевагу бамбуковим заростям, гілкам дерев і кущів. Великої компанії не любить, тому живе сам, живлячись різними комахами, павуками, хробаками і дрібними птахами.

Людям філіппінські довгоп’яти ніколи не докучають. Навпаки, якщо одного з них вдається приручити (а зробити це не так легко), він з усією старанністю починає знищувати шкідників домашнього господарства – павуків, хробаків та іншу живність. Спостерігати за ним під час ігор – одне задоволення: на мордочці сіріхти є безліч мімічних м’язів, які дозволяють примату надавати своєму «личку» найрізноманітніші вирази.