Про вибір освіти

Тема вибору майбутнього фаху дитини вже підіймалася на сторінках цього сайту, проте ця тема залишається надзвичайно актуальною (особливо напередодні подачи документів до вступу в різноманітні навчальні заклади), тому ми вирішили приділити їй більше уваги. Пропонуємо вашій увазі цікавий погляд з приводу освіти.

«Нещодавно знову підняли тему освіти. Що хочу сказати з цього приводу – ніколи не вибирайте освіту вашим дітям.

По-перше, нехай вчаться тому, до чого лежить душа, а не до того, де зараз можна заробити грошей. Взагалі, це жорстка проблема будь-якого покоління. Ви бачите, що гроші можна заробити вже зараз, і тому умовляєте дитину піти на спеціальність, щоб вона через 5 років отримала диплом? Ви уявляєте, що таке ринок? Це все одно що ви б купили не дивлячись 5-річний ф’ючерс[*] за ціну, яку щойно вигадав продавець.

Більше того – так робити не можна. Бо так робить натовп, і через 5 років йде перенасичення ринку. Оскільки наприкінці 90-х ми отримали цілу армію безробітних юристів і економістів, а наприкінці нульових цілі легіони айтішників. Причому останні можуть хоч би працювати дистанційно на закордонні компанії, а от у перших такої можливості немає.

По-друге, років вже до 40 потрібно переступити через гордість і визнати, що в життя прийшло нове покоління, яке розбирається в новинках краще за нас. І замість того, щоб сперечатися і кричати “Та ми у ваші роки!!!”, сирі ноу-хау краще віддати їм, а самим сидіти там, де все вже налаштовано, але потрібен досвід. І будь-яке покоління саме знає, яке ноу-хау вибрати і чому вчитися.

Особисто дуже вдячний долі, що вдалося таки переконати батьків, що піду вчитися на нову і нікому незрозумілу кафедру “штучного інтелекту”, хоча мені пророкували бути “прикутим до машинного залу”, а на мої зауваження що через 25 років повноцінний комп’ютер можна буде покласти в кишеню, хотіли здати мене в божевільню.

Втім, що там казати, люди інертні. Ще 15 років тому ніхто мені не вірив, що ми дивитимемося кіно по Інтернету. “Ти що з глузду з’їхав?” – запитували мене, “Інтернет же повільний, а фільм великий”». Костянтин Кукушкін

Сподіваємось, що ця інформація була корисною для вас.

З любов’ю, редакція сайту


[*] Ф’ючерс – типовий біржовий терміновий контракт, купівля і продаж якого означають зобов’язання поставити або отримати зазначену в ньому кількість продукції за ціною, яка була встановлена під час завершення операції.