Чакма або ведмежий павіан

Чакма або ведмежий павіан вважається одним з найбільших і найнебезпечніших павіанів. Довжина тіла цієї мавпи нерідко сягає 115 см. при вазі близько 30 кг. На відміну від інших видів павіанів, гриви він не носить, його сильне і м’язисте тіло вкрите шерстю сірого чи коричневого кольору. Подовжена темно-червона морда трохи нагадує собачу.

Ведмежі павіани мешкають у південній частині Африканського континенту. При цьому розміри цих мавп і забарвлення їх шерсті в різних регіонах різняться.

Характер у ведмежих павіанів настільки непередбачуваний, що місцеві жителі рекомендують триматися від них чимдалі. І не даремно, адже ведмежі павіани з легкістю розправляються з мисливськими собаками і навіть здатні влаштовувати організовані напади. Місцеві пастухи не раз були безсилими свідками того, як павіани обманювали їх собак і крали із стада новонароджених ягнят.

Їх природний ворог — леопард — прекрасно знає, що полювати можна тільки на дитинчат, і то, з великою обережністю, інакше він може здорово отримати по своїй вусатій морді. У разі небезпеки найсильніші самці із зграї швидко ховають самиць з дитинчатами всередину кола, а самі з особливою люттю оголяють свої гострі ікла, готові в будь-який момент розірвати кривдника на друзки.

Дивлячись на довгі і страшні зуби ведмежих павіанів легко здогадатися, що живляться вони не лише фруктами і корінням. Окрім рослинної їжі в їх раціон входять комахи, яйця птахів і самі пернаті.

Ведмежі павіани живуть великими змішаними зграями по 30-40 тварин з одним самцем на чолі. Вдень вони бродять по місцевості в пошуках їжі, але весь час залишаються напоготові, готові в будь-який момент вдертися на дерево. З настанням сутінків йдуть на ночівлю в печери, деруться на прямовисні скелі або на величезні дерева, загалом, ховаються туди, де хижакам їх не дістати.

У ведмежих павіанів цікава соціальна структура. Очолює зграю найсильніший самець, який управляє слабкішими за допомогою залякування. Він нерідко нападає на молодих самців і б’є їх, щоб нагадати, хто тут головний. Зате при зустрічі з іншою зграєю агресивно налаштованих павіанів саме йому належить битися з лідером групи, щоб захистити своїх підопічних.

Серед самиць теж існує певна ієрархія. Та, яка користується підвищеною увагою ватажка, вважається найголовнішою. Більше того, її діти також користуються особливою шаною серед членів зграї.

Вагітність у них триває близько 6 місяців і закінчується народженням одного дитинчати. Мати трепетно піклується про нього і не дозволяє нікому наближатися до малечі. Навіть коли дитинча підросте і зміцніє, лише найближчі її подруги зможуть пограти з ним.

Попередній пост

Павіани

Павіани населяють Африку і Південно-західні простори Аравійського узбережжя. Вони відрізняються від усіх інших мавп вражаючою ... Читати далі

Наступний пост

Павіан-розбійник по кличці Фред

Виявляється, тварини теж здатні на злочини. Втім, у них немає поняття про добро і зло, ... Читати далі